Komkommerrassen zijn er, zoals alle kasgroenten, in alle soorten en maten. Tien jaar geleden schreef Pieternel van Velden al op Foodlog: Nederlandse tuinders maken per jaar zo’n 425 miljoen kilo van die groene jongens. Ze gaan voor het overgrote deel naar onze oosterburen. Soms zijn ze een beetje kort. Dat zijn de vruchten die aan de stam groeien. Of ze zijn lang. Dat zijn de vruchten die aan de ranken groeien. Soms hebben ze een plastic jasje en soms zijn ze biologisch geteeld. Meer variatie is er niet. Of je moet de snackkomkommer meetellen, de mini-uitvoering van de komkommer.

Maar ineens zet er verandering door in het komkommerschap. Bij Albert Heijn XL, Ekoplaza en agf-speciaalzaken kun je sinds kort de Aziatische wokkomkommer krijgen. Ook groen, maar met een stekelige schil en minder vocht. Daardoor zijn deze komkommers geschikt om te (roer)bakken, ze blijven knapperig en behouden hun vorm. Of wat te denken van de Midi-komkommer, op de markt gebracht door groentekweker Wijnen Square Crops uit Grubbenvorst. Aan gewicht ongeveer de helft van een gewone komkommer, en door hun formaat langer vers en dus bruikbaar. Geen plastic jasje meer nodig, en minder voedselverspilling want de Midi gaat in één keer op.

Het komkommeroffensief heeft twee drijvende krachten. Eén: marketingkracht. De Aziatische wokkomkommer is ontwikkeld door veredelaar Rijk Zwaan. Die Nederlandse veredelaar van wereldformaat heeft een actieve marketingafdeling die producten als de wokkomkommer in de markt zet, bij de supermarkten maar ook bij de consument. Dat laatste doet het bedrijf via de consumentensite Love My Salad, waar je verschillende wokkomkommerrecepten aantreft (denk aan Szechuan kip met platgeslagen wokkomkommer en rijstnoodles of met tijgergarnalen gevulde aziatische komkommer uit de oven met crunchy pinda topping).

De tweede factor: verschuivende consumentenbehoeften. Daar speelt Wijnen slim op in, met de argumenten dat de Midi-komkommer dé oplossing is tegen voedselverspilling en plastificering. De Midi zou ook nog eens de meest duurzaam geteelde komkommer van Nederland zijn, vrijwel klimaatneutraal, innovatief en duurzaam. En dan zijn de arbeidsmigranten, excuus, het 'internationale personeel', comfortabel gehuisvest op het eigen kassencomplex. Daar kreeg Wijnen eerder dit jaar de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022 voor toegekend.

Dit artikel afdrukken