Rol darmflora centraal
Koolhydraten zorgen voor energie, maar zouden ook zorgen voor een betere stoelgang en darmgezondheid. Voor de laatste twee aspecten zijn de vezelrijke koolhydraatproducten verantwoordelijk. Ze komen onverteerd in de dikke darm. Daar zorgen bacteriën voor hun verwerking en kunnen ze de samenstelling van de darmbacteriën veranderen. Hoe dat precies werkt, is een nog onontgonnen terrein voor de wetenschap, zegt Schols. Hij verwacht dat meer kennis over de structuur en eigenschappen van afzonderlijke koolhydraten en de centrale rol van onze darmflora bij de verwerking daarvan zal leiden tot vernieuwende, lekkere én gezondere producten en betere voedingsadviezen.
Graanproducten
Koolhydraten liggen inmiddels al jaren onder vuur. Ze maken ons dik als we er teveel van binnenkrijgen. Daarom wordt minderen inmiddels ook volgens officiële richtlijnen aanbevolen. Met name als ze op granen gebaseerd zijn zouden ze volgens de oervoedingsleer bovendien juist de darmwand aantasten en voor ontstekingen in ons lichaam zorgen. Het onderzoek van Schols zal dan ook mede in dit licht duidelijkheid kunnen scheppen over het dispuut over de darmongezondheid van koolhydraatproducten op graanbasis.
Fotocredits: 'gut bacteria', Microbe World
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eigenlijk is het eng dat er zoveel uitspraken gedaan worden over gezond voedsel terwijl we nog maar zó weinig weten! Al weer enkele maanden geleden zag ik een frans video-darm verhaal dat er neuronen in het darmstelsel zitten en dus vergelijkbaar aan de hersenfunctie boodschappen verwerken....Mijn frans is niet zó goed dus ik dacht er komt snel een Nederlandse versie. Nog niet tegengekomen maar ik ben erg nieuwsgierig in de ontdekkingstocht door de darmen! Wellicht gaat Henk Schols dat tegenkomen....ik wens hem alvast succes
Nouja, Henk Schols kan meteen in het vliegtuig richting Australië: Daar zitten mensen die het simplistische 'vezelrijke koolhydraatproducten zouden ook zorgen voor een betere stoelgang en darmgezondheid' flink aan het nuanceren zijn. Een aanzienlijk deel van de IBS-klachten kan juist gelinkt worden aan FODMAPs = fermentable koolhydraatproducten.
Het is wat dat betreft opvallend dat het beruchte N=2 'we eten alleen maar vlees'onderzoek van Vilhjalmur Stefansson terloops meldde dat The stools were smaller than usual, well formed, and had an inoffensive, slightly pungent odor. No flatus was noted. Dat is een waarneming die schreeuwt om verder onderzoek.