Vandaag wordt Henk Schols persoonlijk hoogleraar Biochemie van levensmiddelen aan de WUR. Op EVMI valt te lezen waar de nieuwe hoogleraar op inzet. Zijn vakgebied beweegt zich tussen levensmiddelentechnologie en gezondheidsleer. Omdat koolhydraatrijke hulpstoffen veel gebruikt worden om producten textuur en smaak te geven, maar nog weinig bekend is over de rol van koolhydraatmoleculen, waaronder kleine suikers, zetmeel en voedingsvezels, wil Schols daar iets aan doen: “We willen graag weten hoe voedingsvezels in de darmen onze gezondheid beïnvloeden.”

Rol darmflora centraal
Koolhydraten zorgen voor energie, maar zouden ook zorgen voor een betere stoelgang en darmgezondheid. Voor de laatste twee aspecten zijn de vezelrijke koolhydraatproducten verantwoordelijk. Ze komen onverteerd in de dikke darm. Daar zorgen bacteriën voor hun verwerking en kunnen ze de samenstelling van de darmbacteriën veranderen. Hoe dat precies werkt, is een nog onontgonnen terrein voor de wetenschap, zegt Schols. Hij verwacht dat meer kennis over de structuur en eigenschappen van afzonderlijke koolhydraten en de centrale rol van onze darmflora bij de verwerking daarvan zal leiden tot vernieuwende, lekkere én gezondere producten en betere voedingsadviezen.

Graanproducten
Koolhydraten liggen inmiddels al jaren onder vuur. Ze maken ons dik als we er teveel van binnenkrijgen. Daarom wordt minderen inmiddels ook volgens officiële richtlijnen aanbevolen. Met name als ze op granen gebaseerd zijn zouden ze volgens de oervoedingsleer bovendien juist de darmwand aantasten en voor ontstekingen in ons lichaam zorgen. Het onderzoek van Schols zal dan ook mede in dit licht duidelijkheid kunnen scheppen over het dispuut over de darmongezondheid van koolhydraatproducten op graanbasis.

Fotocredits: 'gut bacteria', Microbe World
Dit artikel afdrukken