Michael Bloomberg slaagde er in transvetten uit New Yorkse restaurants te verbannen en calorievermeldingen op menu's te krijgen. Het lukte hem op de valreep niet reuzebekers frisdrank te verbieden. Hij haalde een zeperd omdat hij, volgens de rechter, niet de juiste democratische weg had bewandeld.

Waarschuwing voor bovenmatig veel zout
Bill de Blasio wil dat restaurants op hun menu aangeven welke gerechten meer dan 2.300 mg natrium bevatten, het equivalent van 5.750 mg zout. Dat komt overeen met een theelepel vol. Volgens voedingsrichtlijnen zou een volwassene niet meer dan die hoeveelheid per dag aan zout moeten binnenkrijgen. De Blasio wil dus gerechten die dat in hun eentje al voor elkaar krijgen van een waarschuwing voorzien.

"Het is voor consumenten lastig te doorgronden in welke producten meer natrium zit dan goed voor ze is", zegt dr. Sonia Angell in The New York Times. Een hoge natriuminname wordt in verband gebracht met een hoger risico op hartzieken en hoge bloeddruk.

Weerstand
Net als de eerdere maatregelen roept ook het zoutlabel weerstand op in de New Yorkse restaurantwereld. "We hebben al met zoveel regels te maken, op ieder niveau", zegt Melissa Fleischut, voorzitter van de New York State Restaurant Association, "Binnenkort staan er op de menukaart meer waarschuwingslabels dan gerechten."

De Blasio wil de maatregel van toepassing laten zijn op restaurantketens met meer dan 15 vestigingen in de stad New York en verkooppunten in bioscopen en stadions. Of de maatregel veel effect zal hebben, is de vraag. Verreweg de meeste fastfood-klassiekers, zoals bijvoorbeeld Burger Kings Whopper met kaas, blijven (ver) onder de beoogde grens. Volgens de autoriteiten zal de maatregel betrekking hebben op ongeveer 10% van de New Yorkse menu-items.

Board of Health
Opvallend is dat De Blasio zijn maatregel goed wil laten keuren door de Board of Health van New York. Dat is precies waar Bloombergs 'soda-ban' op werd afgeschoten omdat het geen democratisch, maar een expertbesluit oplevert. "De intentie om de gezondheid van New Yorkers te verbeteren is goed. Maar het proces is fout. Er is geen enkele reden dit niet via de gekozen gemeenteraad te laten lopen", zei Letitia James, de New York City Public Advocate.

Fotocredits: zoutstrooier, David Poe
Dit artikel afdrukken