In Nederland sloeg de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer alarm. Vorige week werd op één bedrijf het besmettelijke varkensvirus PED (Porcine Epidemic Disease) vastgesteld; deze week zijn er vier bedrijven bijgekomen.

"Het zijn bedrijven die voor zover de GD na kan gaan in contact staan met het bedrijf waar de ziekte vorige week werd geconstateerd", schrijft Boerderij. Alle bedrijven bevinden zich in de Gelderse Achterhoek. De GD gaat er van uit dat het om de milde variant gaat, die ook in november vorig jaar al een keer in Nederland aangetroffen werd.

Epidemie in de VS...
Bij de melding van PED slaat varkensboeren de angst om het hart. Hoewel PED over de hele wereld regelmatig de kop op steekt, heerst sinds voorjaar 2013 een epidemie van een hoog-pathogene variant van PED in de VS. Hoe het virus daar terecht is gekomen, is nooit opgehelderd. De PEDv-variant leidde in de VS tot duizenden besmette bedrijven waar miljoenen biggen dood gingen. De ziekte lag ten grondslag aan een productieverlies van zeker 10% en daarmee samenhangende prijsstijging van varkensvlees in de VS. In 2014 stelde het Amerikaanse ministerie van Landbouw $ 26,2 miljoen beschikbaar voor een vaccin en andere bestrijdingsmaatregelen.

... verspreidt zich naar andere werelddelen
De hoogpathogene PEDv dook vervolgens op in Mexico en het verre Oosten, met name Japan, en China. In januari 2014 werd het in Canada vastgesteld. Daar kwam ook aan het licht dat het virus in staat is zich via de lucht te verspreiden. Europa stelde in mei 2014 voorzorgsmaatregelen in om de 'insleep' van PEDv te voorkomen.

Via Oekraïne naar EU?
Eind vorig jaar kwam de gevaarlijke variant van PED aan het licht in Oekraïne. Dat was te danken aan de inspanningen van een Britse dierenarts, die namens de Britse National Pig Association ter plekke monsters nam. De Britse Pig Health and Welfare Council heeft al geruime tijd een noodplan klaar liggen, dat nu mogelijk snel van kracht gaat worden.

Nederland: geen meldingsplicht, wel maximale openheid
In Nederland is er nog geen sprake van verhoogde waakzaamheid, al pleit de GD wel voor "'maximale openheid naar de sector toe". "Plaats en naam van betrokken veehouders worden niet genoemd uit privacy-overwegingen. PED is een bedrijfsgebonden aandoening en niet meldingsplichtig. We melden de uitslag aan de varkenshouder en in overleg met en toestemming van de veehouder informeren we samen met hem de dierenarts, transporteur en eventueel andere betrokkenen, zodat die extra alert kunnen zijn en onderzoek kunnen doen. Veehouders blijken hierover open naar hun relaties. Er is geen discussie over", aldus de GD in Boerderij.

Fotocredits: 'Sleeping', Dan Hughes
Dit artikel afdrukken