De Franse Assemblée nationale besloot gisteravond unaniem tot maatregelen die supermarkten verplichten een goede bestemming te zoeken voor voedsel dat over de datum is, maar nog eetbaar.
Franse supermarkten mogen voedsel dat over de datum is niet meer vernietigen. Het kan vlak voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden afgeprijsd. Voorts kan het worden geschonken aan een voedselbank, worden verwerkt tot diervoeder of worden gecomposteerd. Het mag niet worden weggegooid en met bleekwater overgoten. Dat zou tot op heden vaak gebeuren volgens Guillaume Garot, voormalig minister en initiatiefnemer van de nieuwe anti-verspillingswetgeving.
Gevangenisstraf en boete
Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak, moeten voor juli volgend jaar een contract sluiten met een goed doel. Mocht er nadien goed voedsel in vuilnisbakken van een super worden aangetroffen, dan riskeren ze een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete €75.000.
Supers tegen
De Franse vereniging voor supermarkten is tegen het besluit en wijst op uitvoeringsmoeilijkheden. "Je kunt wel een verbod opleggen, maar dan moet je ook het ophalen organiseren", zegt Michel-Edouard Leclerc, de baas van de grote supermarktketen M. Leclerc. Hij pleit dan ook voor een hulpplan aan voedselbanken en andere charitatieve instellingen. Zij zouden niet in staat zijn om voedselveilig om te gaan met het transport, de opslag en distributie van de hen toevertrouwde producten. Zij zouden aan vrachtwagens, koelingen en personeel moeten worden geholpen om de nieuwe wet uit te kunnen voeren. Volgens de supers is de nieuwe wet in dat geval niet eens meer nodig.
Fotocredits: 'Food Waste', Nick Saltmarsh
Dit artikel afdrukken
Gevangenisstraf en boete
Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak, moeten voor juli volgend jaar een contract sluiten met een goed doel. Mocht er nadien goed voedsel in vuilnisbakken van een super worden aangetroffen, dan riskeren ze een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete €75.000.
Supers tegen
De Franse vereniging voor supermarkten is tegen het besluit en wijst op uitvoeringsmoeilijkheden. "Je kunt wel een verbod opleggen, maar dan moet je ook het ophalen organiseren", zegt Michel-Edouard Leclerc, de baas van de grote supermarktketen M. Leclerc. Hij pleit dan ook voor een hulpplan aan voedselbanken en andere charitatieve instellingen. Zij zouden niet in staat zijn om voedselveilig om te gaan met het transport, de opslag en distributie van de hen toevertrouwde producten. Zij zouden aan vrachtwagens, koelingen en personeel moeten worden geholpen om de nieuwe wet uit te kunnen voeren. Volgens de supers is de nieuwe wet in dat geval niet eens meer nodig.
Fotocredits: 'Food Waste', Nick Saltmarsh
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Je zal als supermarkt toch iets moeten verzinnen om er de minste kosten aan te hebben toch? Naar voedselbanken oid versturen kost geld, meer dan dat je het weggeeft. Voedselbanken willen het ook heus wel komen halen, maar in hoeverre mogen zij dan weer tegen/over de datum zijnde producten in de pakketten stoppen? Dat is het grootste probleem met vers spul. Je hoeft het niet eens bij de kassa te zetten, je kan er ook een speciale sticker op doen en gewoon in de koeling laten liggen, bij de kassa zien ze dan vanzelf dat die voor niks is, afscannen zodat de computer wel weet dat de voorraad slinkt en dan de 100% korting eraf halen, moet toch mogelijk zijn?
#4 en # 5: Sympathiek om het de klant mee te geen...maar het doel van elke ondernemer is toch VERKOOP aan zijn klant... hij wil geld verdienen, al is het òòk goede reclame, als een Ondernemer wel eens iets gratis weggeeft.. Ik denk toch meer in de richting van Voeselbanken, Verwerking in diervoeders, Leger des Heils ?
@Astrid, #4. Het is de vraag of je zo van je voorraden afkomt (zo zijn er s avonds weinig klanten en veel oude voorraden), of het logsitiek praktisch is (meegeven bij de kassa? Dan moeten al die producten dus wel naar de kassa worden gebracht en moet iemand ze uitdelen, wat arbeidsintensief is en ruimte kost),e n of het niet verborgen verspilling (weggooien door klant ipv supermarkt) bevordert.
Geef bij de kassa iets weg aan iedere klant die ja graag zegt, dan mogen die kijken of ze het nog kunnen gebruiken.
@Guido, het ligt voor de hand om te denken dat vooral verse producten worden weggegooid. Het beperken van het aanbod van verse producten, en het vergroten van het aanbod van eten in glas en blik is dus duurzamer. In dit kader dient ook het zuivelschap flink beperkt te worden; gesteriliseerde melk heeft duidelijk de voorkeur boven gepasteuriseerde melk mbt duurzaamheid.
Ook diepvriesmaaltijden dienen door glas/blik vervangen te worden, omdat het in stand houden van de koude keten energie kost.