Vanuit alle hoeken en gaten van het département Calvados stroomden de boeren op hun tractoren naar de omgeving van Caen. Het verkeer raakte verstopt en de parkeerplaats van een lokale supermarkt veranderde in een grote mesthoop met hier en daar hoog oplaaiende vlammen. Met hun actie ("een van de grootste in de Calvados deze laatste jaren") protesteerden de boeren tegen de nog altijd te lage prijzen die zij voor hun varkensvlees, rundvlees en zuivel krijgen.

Ketenspelers houden zich niet aan afspraken
Volgens de boeren, die de afgelopen weken door heel Frankrijk heen al aan de bel trekken, krijgen ze zelfs niet genoeg om hun productiekosten goed te maken. "We hadden onze hoop gevestigd op het rondetafelgesprek van 17 juni", zegt Jean-Yves Heurtin, voorzitter van de FDSEA (boerenbond) van de Calvados, Le Figaro. Daar hadden de ketenspelers (verwerkers, supermarkten) afgesproken dat ze een hogere prijs aan de vleesveehouders zouden betalen. "Maar de spelers houden zich niet aan de afspraken", voegt hij toe. Zelfs waar sommige supermarkten hun prijzen verhoogd hebben, "vertaalt deze verhoging zich niet in een hogere prijs voor de vleesveehouder".

Overheid heeft geen invloed op prijsbeleid supermarkten
Het protest vond plaats ondanks de oproep die president François Hollande zaterdag nog op de Franse televisie deed. Hij riep de Franse supermarkten op betere prijzen te betalen aan de Franse boeren. Goedkoop vinden de boeren dat, want de overheid heeft niets te zeggen over het beleid van de supermarkten.
De supers wijzen op hun beurt naar de verwerkers, die ook wel een duit in het zakje zouden mogen doen. Volgens minister van landbouw Stéphane le Foll moet de vooral de consument zijn verantwoordelijkheid nemen door vooral Franse producten te kopen, ook al zijn die wat duurder.

Dóór met protesten
Van dit kastje-naar-de-muur-spelletje hebben de Franse boeren hun buik meer dan vol. Zij protesteren dus voort. Of gaan ten onder, zoals Minister van landbouw, Stéphane Le Foll, voorspelt. De protesterende boeren in Caen kregen hun zin niet. Le Foll liet zich zondag niet zien.
De manifestatie laat zien dat de boeren het vertrouwen in zowel politiek als supers hebben opgeven.

Fotocredits: EcoInfos, via Twitter
Dit artikel afdrukken