Ketenspelers houden zich niet aan afspraken
Volgens de boeren, die de afgelopen weken door heel Frankrijk heen al aan de bel trekken, krijgen ze zelfs niet genoeg om hun productiekosten goed te maken. "We hadden onze hoop gevestigd op het rondetafelgesprek van 17 juni", zegt Jean-Yves Heurtin, voorzitter van de FDSEA (boerenbond) van de Calvados, Le Figaro. Daar hadden de ketenspelers (verwerkers, supermarkten) afgesproken dat ze een hogere prijs aan de vleesveehouders zouden betalen. "Maar de spelers houden zich niet aan de afspraken", voegt hij toe. Zelfs waar sommige supermarkten hun prijzen verhoogd hebben, "vertaalt deze verhoging zich niet in een hogere prijs voor de vleesveehouder".
Overheid heeft geen invloed op prijsbeleid supermarkten
Het protest vond plaats ondanks de oproep die president François Hollande zaterdag nog op de Franse televisie deed. Hij riep de Franse supermarkten op betere prijzen te betalen aan de Franse boeren. Goedkoop vinden de boeren dat, want de overheid heeft niets te zeggen over het beleid van de supermarkten.
De supers wijzen op hun beurt naar de verwerkers, die ook wel een duit in het zakje zouden mogen doen. Volgens minister van landbouw Stéphane le Foll moet de vooral de consument zijn verantwoordelijkheid nemen door vooral Franse producten te kopen, ook al zijn die wat duurder.
Dóór met protesten
Van dit kastje-naar-de-muur-spelletje hebben de Franse boeren hun buik meer dan vol. Zij protesteren dus voort. Of gaan ten onder, zoals Minister van landbouw, Stéphane Le Foll, voorspelt. De protesterende boeren in Caen kregen hun zin niet. Le Foll liet zich zondag niet zien.
De manifestatie laat zien dat de boeren het vertrouwen in zowel politiek als supers hebben opgeven.
Fotocredits: EcoInfos, via Twitter
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien is overheidsingrijpen daar gewenst wanneer het de gemeenschap ontlast.
Dick, ik laat alleen maar zien hoe het systeem werkt.
Maar het ging erover wanneer overheidsingrijpen gewenst is, en waarom dat zou moeten, en hoe.
Jan, wie de feiten kent, weet dit: ze gaan niet snel genoeg dood, maar leven lekker lang ziek. Daarom maken ze helemaal geen ruimte vrij, maar nemen ze die juist in.
Maar: waar gaat dit over onder dit artikel?
Ik vind het wat wonderlijk dat het feit dat er mensen zijn, die door eigen keuzen, korter leven dan andere mensen, hier, uitsluitend gezien wordt als een kostenpost.
Wij allemaal maken de paar laatste jaren van ons leven de meeste medische kosten. Het maakt niet uit of we relatief ouder of jonger sterven.
Kunnen we niet velen dat er mensen zijn die onze waarden niet delen?
Mensen die jonger sterven maken wat pensioen betreft financiële ruimte vrij voor mensen die "juist" leven
Henric #25, het is met wat sommetjes gemakkelijk aan te tonen (Google maar eens op een rapportje van bijv. McKinsey over het onderwerp) dat je er ook een paar dubbeltjes aan bijdraagt, maar niet de werkelijke kosten. Die externaliseer je, zo blijkt uit je reactie.