Verhalen van 19 mei rondom Corona vind je in ‘Endlich wieder Liebe’ maar ‘niets is wat het lijkt’ bij het Duits-Franse herstelplan.

In de Ondertussen van dinsdag 19 mei vallen mij deze berichten op:

- meer plaatsen bezoeken en nieuwe en gevarieerde ervaringen opdoen kan de sleutel tot geluk zijn. Dat onthult een nieuwe studie van onderzoekers van de Universiteit van New York en de Universiteit van Miami (Daily Mail). De onderzoekers volgden – vóór de uitbraak van het coronavirus – gedurende drie tot vier maanden het gps-signaal van de telefoons van 132 deelnemers. De deelnemers – woonachtig in New York en Miami – rapporteerden dagelijks per sms hoe ze zich voelden. Onderzoeker Catherine Hartley zegt: "Onze resultaten suggereren dat mensen zich gelukkiger voelen wanneer ze meer variatie in hun dagelijkse routines hebben, wanneer ze naar nieuwe plaatsen gaan en een breder scala aan ervaringen hebben. Het tegenovergestelde is waarschijnlijk ook waar: positieve gevoelens kunnen mensen ertoe aanzetten om vaker op zoek te gaan naar lonende ervaringen.” Die variaties zijn nu knap lastig. Veel meer dan een andere route naar de supermarkt zit er voor velen niet in.

- Nederlandse tieners zijn gezonder en zitten beter in hun vel dan hun Europese leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO (Knack). De onderzoekers namen de fysieke en mentale gezondheid van ruim 227.000 jongeren van 11 tot 15 jaar onder de loep in 45 landen en regio's behorend bij de WHO European region. De tieners in ons kikkerlandje blijken niet alleen beter in hun vel zitten, maar ze blijken ook gezonder: ze ontbijten dagelijks, eten veel groente en fruit en bewegen voldoende. Ook heeft Nederland het op een na laagste aantal tieners met overgewicht en obesitas en, als een van de weinige landen, een afgenomen in plaats van gestegen aantal jongeren met meerdere gezondheidsproblemen. Niet onbelangrijk om te vermelden: het onderzoek is gebaseerd op data uit 2018. Of de uitkomsten vertekenend zijn voor het huidige fysieke en mentale welzijn van Nederlandse tieners als gevolg van de coronacrisis zal pas blijken tijdens de volgende meting, in 2022 (Algemeen Dagblad). In Nederland zelf vinden we dat de jeugd helemaal niet gezond eet.

- in bijna elke regio van de wereld waar zich orkanen vormen, neemt hun kracht toe (Science Direct). Op basis van bijna 40 jaar aan orkaansatellietbeelden concluderen wetenschappers dat de opwarming van de aarde de kans heeft vergroot dat stormen categorie 3 of hoger bereiken (TreeHugger). Wetenschappers denken bovendien dat stormen langzamer gaan bewegen en daardoor meer zullen verwoesten.

Waar we in Nederland vooral in de auto zullen stappen na de lockdown, ontstaat in de VS een tekort aan fietsen door alle mensen die het openbaar vervoer willen mijden (New York Times).
Restaurants kunnen gaan werken met 2 shifts per avond en hun klanten 100% laten betalen bij reservering om zo meer omzet te genereren als ze vanaf 1 juni weer open mogen. Cijfers van Formitable, een online reserveringssysteem voor restaurants, laten zien dat inmiddels 18% van de reserveringen vooruit moet worden betaald. In het laatste kwartaal van vorig jaar lag dat nog op 3,5% (BNR)

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken