De campagne heeft als doel om structureel voedselonderwijs op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. De campagne roept op tot het ondertekenen van de petitie voor structureel voedselonderwijs en beoogt het ophalen van minstens 40.000 handtekeningen voor 16 oktober 2016.

Structureel voedselonderwijs is noodzakelijk omdat uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon.

Maar voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren, aldus de initiatiefnemers voor de campagne. Juist door op structurele wijze kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot. Prof. dr. ir. Jaap Seidell hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “Wie wil werken aan een gezonde toekomst, begint bij de kinderen. Want gezonde kinderen hebben minder kans om ziek te worden, verzuimen minder op school en hebben betere schoolprestaties. Door ieder kind op school structureel te leren over een gezonde en duurzame voeding, krijgt ieder kind de kennis die het verdient. Jong geleerd is oud gedaan."

De Alliantie Voedselonderwijs is een samenwerkingsverband van leden en ondersteuners die de noodzaak voor structureel voedselonderwijs voor ieder kind onderschrijven en zich hier actief voor inzetten. De samenstelling van de Alliantie zal op 5 september 2016 gepresenteerd worden. De initiatiefnemers voor deze campagne zijn in ieder geval: Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam, Pierre Wind, kok, Youth Food Movement en CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel).

Het CBL kondigde op 24 juni aan voedselonderwijs te willen. YFM startte eerder die maand een campagne voor voedselonderwijs.
Dit artikel afdrukken