De richtlijn voor 2015-2020 raadt aan om minder dan 10 procent van de dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers te halen. Momenteel consumeren Amerikanen gemiddeld 270 calorieën per dag aan toegevoegde suikers, wat overeenkomt met 13% van hun totale inname. Een vermindering van 10% komt neer op 2,2 miljoen ton, voornamelijk suiker en high-fructose corn syrup.

Ali Berg van de University of Georgia zegt dat de aanbeveling voor suiker een poging is om Amerikanen beter te laten eten met minder suiker. “Het is niet heel anders dan de vorige richtlijnen, ze hebben het nu alleen gekwantificeerd.”

Cholesterol en natrium
De richtlijnen hebben het maximum dat in de vorige richtlijn werd gesteld aan de inname van cholesterol verwijderd. De hoeveelheid zout in het eetpatroon wordt gekwantificeerd en teruggebracht. De gemiddelde inname van natrium is nu 3.440 mg per dag en moet teruggebracht worden naar minder dan 2.300 mg per dag voor volwassenen en kinderen ouder dan 14 jaar. Voor mensen met een hoge bloeddruk is de maximale hoeveelheid vastgesteld op 1.500 mg per dag.

Andere aanbevelingen die gedaan worden in de richtlijn zijn het eten van mager vlees, het reduceren van verzadigd vet naar minder dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën, het gebruik van magere of halfvolle melk, maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 voor mannen en maximaal 5 kopjes koffie per dag.

Richtlijnen
Sinds 1980 brengen het U.S. Department of Health and Human Services en het U.S. Department of Agriculture iedere vijf jaar een nieuwe richtlijn uit. Deze richtlijn is de basis van nationale beleidsplannen en programma’s rondom voeding en gezondheid. Berg benadrukt dat de nieuwe richtlijnen overeenkomen met de huidige inzichten van veel experts. “De richtlijnen doen aanbevelingen die Amerikanen helpt gezond te eten en onderbouwd is door wetenschappelijke onderzoeken van hoge kwaliteit.”

Naast de aanbevelingen op het gebied van voeding, staan in de richtlijn ook aanbevelingen om de richtlijnen voor fysieke activiteit op te volgen, aangezien de meerderheid van de Amerikanen hier niet aan voldoet.

Meningen
Verschillende experts houden er ieder een eigen mening op na, met name over het gebruik van vlees, of er stellingen over duurzaamheid in opgenomen hadden moeten worden en de invloed van de industrie op de richtlijn.

De bekende New Yorkse voedingsprofessor en -publiciste Marion Nestle protesteerde tijdens de onofficiële fase van de richtlijnen tegen het verdwijnen van de normen voor cholesterol. In Nederland deed emeritus professor Martijn Katan dat. Volgens hem is het eten van eieren alleen verantwoord met een cholesterolverlager.

Fotocredits: Healthy diet, Wikipedia
Dit artikel afdrukken