De Gezondheidsraad publiceerde dinsdag de nieuwe ‘Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen’. Wat die inhouden is te lezen op de website van het Voedingscentrum. In een staatje staan de nieuwe en de oude aanbevelingen naast elkaar: iets meer ijzer, kalium en magnesium, maar minder vitamine A en calcium.
De nieuwe voedingsnormen zijn een aanvulling op de Richtlijnen Goede Voeding 2015. Ze zijn gebaseerd op de voedingsnormen van de European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselveiligheidsautoriteit. De Gezondheidsraad nam de meeste aanbevelingen voor de inname van vitamines, mineralen andere micronutriënten een-op-een over, maar maakte onderscheid in aanbevelingen met een sterke en een zwakkere wetenschappelijke onderbouwing. Voor het algemene voedingsadvies maken de aanpassingen geen verschil.
Gezondheidsraad
De nieuwe voedingsnormen zijn een aanvulling op de Richtlijnen Goede Voeding 2015. Ze zijn gebaseerd op de voedingsnormen van de European Food Safety Authority (EFSA), de Europese voedselveiligheidsautoriteit. De Gezondheidsraad nam de meeste aanbevelingen voor de inname van vitamines, mineralen andere micronutriënten een-op-een over, maar maakte onderscheid in aanbevelingen met een sterke en een zwakkere wetenschappelijke onderbouwing. Voor het algemene voedingsadvies maken de aanpassingen geen verschil.
Theo, dat is wat ik aleens eerder in een andere discussie gevraagd heb, wat is nou veel teveel vitamines innemen dat het echt gevaar oplevert? Je moet het wel verschrikkelijk bont maken om dat voor elkaar te krijgen, er is niemand gek genoeg die 6 potten vit.D met 60 tabletten van 1000 eenheden(weet ff niet de mcg afkorting daarvan) in 1 keer gaat slikken. Zelfs niet 1 pot, terwijl je bij de huisarts als je een tekort hebt een ampul krijgt waar in 1x iets van 30.000 eenheden? in zitten? Vaak blijft het daar ook bij bij de huisarts, die meet je vit.D later niet eens meer, maar goed, ook dat is een enorme overdosis in 1x.
Het enige wat een eskimo niet zal doen en zeker zal afraden is de lever van een ijsbeer eten omdat daar echt heel erg veel vit.A in zou zitten, maar verder? De gemiddelde persoon krijgt overal gewoon te weinig van binnen waardoor ik zeg dat een verlaging van aanbevelingen gewoon idioot is. En een ieder die bewust bezig is met gezonde voeding enz hoeft niet naar die aanbevelingen te kijken, die weet wel hoe of wat, het gaat om de personen die tekorten hebben, die moeten zeker niet te weinig aanbevolen worden.
Te veel vitamine A is dezelfde bangmakerij als de doodsangst voor teveel vitamine D. Het valt allemaal best wel mee Carolien, of tegen, maar net hoe je het bekijkt.
Problemen door ‘teveel’ retinol zijn uiterst zeldzaam en wordt (net zoals ook bij vitamine D3) zwaar overschat. Het echte gevaar schuilt juist in tekorten. Miljoenen (waaronder velen NL) lopen ermee rond, vandaar gezondheidsproblemen en chronische ziektes en al die blinden waar dit artikel over gaat.
De kletskoekjes etende dames Keuvel en Klessebes van het VC houden door de hooggeleerde saboteurs van de Gezondheidsraad een diep geloof in al lang achterhaalde slechte studies. Naar het waarom kan ik slechts gissen, 18 jaar geleden werd namelijk vastgesteld dat een drie weekse dagelijkse dosis van zelfs 9000 mcg niet teratogeen is, ofwel geen afwijkingen aan de foetus vertoonde.
Een Italiaans onderzoek van 19 jaar geleden vond zelfs geen aangeboren afwijkingen bij 120 kinderen wier moeders dagelijks 15.000 mcg namen en sommige deelneemsters die het nog gekker maakten met 90.000 mcg, ontdekten ook geen geboorte defect bij hun nakomelingen. Als ‘teveel’ retinol zo gevaarlijk is als ons wordt voorgelogen, hoe konden de first nations en poolvolkeren dan zo gezond zijn ten tijde van hun ‘ontdekking’? Ze aten voor 90 % dieren: vooral de ingewanden, niets ging verloren.
Astrid, de Gezondheidsraad heeft de AANBEVELING voor vitamine A inname verlaagd. Je kunt best gelijk hebben dat veel mensen een gebrek aan vitamine A hebben, maar dat komt dan doordat ze minder vitamine A eten dan wordt aanbevolen. Bij vitamine A is het verschil tussen 'te veel' en 'te weinig' vrij klein, dus de Gezondheidsraad wil met die verlaging alleen maar voorkómen dat mensen te veel vitamine A binnenkrijgen.
Minder???? vit.A??????????/ Dus we moeten nog dommer worden? Zoals ik Dr Bergman vandeweek nog heb horen vertellen hebben we die juist nodig voor onze hersens(oa), dus als we er minder van moeten nemen komen onze hersens nog meer tekort dan wat de meeste mensen nu al tekort hebben..........goed bezig die gezondheidsraad!
Het aandeel essentiële voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, spoorelementen) in onze landbouwgewassen is is al 80 jaar dalende. In de 7 wetenschappelijke verslagen vanaf 1940 tot heden, van Dr. McCance and Widdowson, is dit voor ieder te zien. Bovendien eet men nu veel te veel geraffineerd fabrieksmatig bereid ‘voedsel’ waar 0,0 in zit.
In deze tijden met hoge alcoholconsumptie vitamine ADH B1 advies terugbrengen naar 90% van het oude advies is totaal onverantwoord. Zoveel ‘verwarden’ en zelfs gevaarlijken waar de geestelijke gezondheidsdiensten de handen vol aan hebben zijn er nooit geweest. Hoeveel willen ze er nog bij met dit bedrieglijke advies?
De “Stichting Orthomoleculaire Educatie” in Den Haag wees voormalig minister Borst er al in 1995 middels een lijvig rapport op dat de meeste Nederlanders zich inadequaat voeden. Zelfs een zgn. evenwichtige voeding bevat onvoldoende vitamines, mineralen en spoorelementen. Vitamine A, selenium en koper komen als tekort bij de gehele bevolking voor.(!)
Bij de twee kwantitatief grootste groepen (mannen en vrouwen van 22-50 jaar), komen verder nog tekorten voor aan vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. Voorts bracht de berekeningsuitkomst marginale innamen van de vitamines B1(!) en B2 aan het licht.
De eindconclusie was alarmerend:
“De gemiddelde Nederlander gebruikt geen evenwichtige voeding. Maar zelfs als hij dat wel zou doen — eten volgens de “Voedingswijzer” van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding* — dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheden van vele essentiëe voedingsstoffen binnen. Vrijwel de gehele Nederlandse bevolking kampt met kleine of grotere tekorten. Dit leidt en zal onvermijdelijk erder leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen.”
Reactie van Borst? Geen.
Vitamine A (retinol) zit in verzadigd vet dat ons al 40 jaar sterk wordt afgeraden. Desondanks mag ook deze vitamine best wat minder volgens de ‘Gezondheids’raad.
*Oude benaming voor Schijf van Vijf en Voedingscentrum.