Franse wetenschappers van de universiteit van Marseille hebben in samenwerking met het Nestlé Research Centre in Lausanne een in vitro verteringsmodel ontwikkeld dat van waarde blijkt bij het beoordelen van de beschikbaarheid van waardevolle stoffen in voedingsmiddelen zoals vitamine E en carotenoïden. Het kan de industrie helpen om veel efficiënter en goedkoper metingen te doen ten aanzien van de humane voeding. Studies om de beschikbaarheid en de waarde van elementen in functionele voedingsproducten te meten kosten veel tijd en geld. De onderzoekers hebben alle beschikbare kennis op dit gebied verwerkt in hun model. Zij publiceerden daar over in het oktobernummer van Journal of Agricultural and Food Chemistry. Er waren al wel eerder simulatiemodellen voor de vertering beschikbaar, maar deze waren nooit eerder getoetst aan metingen in de praktijk.

Om de vertering te kunnen simuleren werd een reeks van media ontwikkeld die overeenkomen met de situatie in de maag en de verschillende onderdelen van het darmkanaal. Er werden metingen gedaan met vitamine E en verschillende carotenoïden. De onderzoekers hopen in de toekomst op een zelfde manier verteringsproeven te kunnen doen met in vet oplosbare elementen zoals vitamine D en K. Ook hoopt men nog meer inzicht te krijgen in het adsorptieproces in het maag-darmkanaal.

bron: nutraingredients.com
Dit artikel afdrukken