HAK zegt niet te begrijpen waarom het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) er zo lang over moet doen om een keuze te maken voor een voedselkeuzelogo dat het in 2016 afgeschafte 'Vinkje' moet opvolgen.

“Er is draagvlak van tal van partijen, het systeem is al in drie Europese landen ingevoerd, het is wetenschappelijk onderbouwd én het is al succesvol getest in de praktijk. Wij willen, gezien de urgentie van het probleem van de achterblijvende groenteconsumptie, niet langer wachten op een beslissing die mogelijk pas volgend jaar genomen wordt en gaan nu als eerste fabrikant de Nutri-Score-systematiek invoeren," zegt ceo Timo Hoogeboom.

'In één oogopslag'
Nutri-Score heeft in de praktijk bewezen dat het consumenten stimuleert om te kiezen voor een gezond(er) product. Het systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal en de letters A tot en met E (beperkt consumeren). Eerder deze week legde Serge Hercberg, de bedenker van Nutri-Score, op Foodlog uit waarom het systeem werkt en hoe je het moet gebruiken. Nutri-Score 'beloont' gunstige voedingselementen, zoals eiwitten, vezels en het percentage groente en fruit, en 'straft' voor hoge gehaltes aan suiker, zout en vet.

In Frankrijk, Spanje en België is Nutri-Score al ingevoerd. In Europa is een burgerinitiatief gestart. In Nederland maken onder meer supermarktenkoepel CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel), de Consumentenbond en foodwatch zich sterk voor Nutri-Score. De Nederlandse voedingsindustrie, verenigd in de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) poldert vooralsnog even door.

Verhogen groenteconsumptie
HAK heeft nog een andere reden om Nutri-Score in te voeren. Volgens de groentefabrikant zal Nutri-Score helpen de groenteconsumptie in ons land te verhogen. Dat is hard nodig, want Nederland eet al jaren te weinig groenten en is in Europees verband gezien zelfs een achterblijver. "Vanuit onze bedrijfsmissie vinden wij het belangrijk dat het voor consumenten gemakkelijk gemaakt wordt om meer plantaardig, meer groenten en meer peulvruchten te eten," zegt Hoogeboom. HAK-producten krijgen vrijwel allemaal een A-score. "Als we consumenten willen aanzetten om op eenvoudige wijze meer groenten en peulvruchten te eten, dan zal zo’n positieve Nutri-Score ontegenzeggelijk motiverend werken.”
Dit artikel afdrukken