Palmitoleïnezuur
Aanvankelijk werd de groep proefpersonen gedurende 3 weken op een vetrijk menu gezet. Vervolgens werd het menu koolhydraatrijk gemaakt, tot het officieel door de Amerikaanse voedingsrichtlijnen aanbevolen niveau en samenstelling. De proefpersonen lieten geen verbetering in hun bloedwaarden zien. Wel constateerden de onderzoekers een verslechtering. Ze registreerden een nadrukkelijke stijging van palmitoleïnezuur in het bloedbeeld, een stof waarvan zij stellen dat die algemeen wordt gezien als verantwoordelijk voor obesitas, zogenaamde low grade ontstekingen, metabool syndroom, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs prostaatkanker.
Willett waarschuwt, Mozzafarian ziet bevestiging
Deze korte en daarom ethisch verantwoorde studie suggereert bewijs voor de stelling dat een koolhydraatrijk dieet ronduit ongeschikt is voor mensen. De bekende Amerikaanse voedingswetenschappers Dariush Mozzafarian en Walter Willett vertellen op Livescience dat ze het onderzoek goed opgezet vinden.
Willett waarschuwt echter tegen te snelle conclusies op basis van een kleine steekproef in een kort onderzoek. Mozzafarian ziet er daarentegen bevestiging in voor de stelling dat "wittebrood, rijst, ontbijtgranen, aardappelen en suikers - en dus niet verzadigd vet - de echte schuldigen zijn in de voeding waaraan we gewend zijn."
Het onderzoek verscheen eind november op PLOSOne. Het onderzoek werd gefinancierd door partijen met belangen in de productie van dierlijke eiwitten en vetten.
Fotocredits: What is beauty?, I .. C .. U
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit is blijkbaar het eerste onderzoek (RCT) dat op mensen is uitgevoerd met palmitoleïnezuur (cis-variant, 16-1; omega-7). Met als conclusie:
"Purified palmitoleic acid may be useful in the treatment of hypertriglyceridemia with the beneficial added effects of decreasing LDL and hs-CRP and raising HDL"
De uitleg van de verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten onder verschillende condities voert denk ik wat ver hier en wordt bovendien beter uitgelegd door anderen.
Ik googlede net even en vond bv dit plaatje: http://www.medbio.info/Horn/Time 6/muscle23.gif
Op deze site: http://www.medbio.info/Horn/Time 6/muscle_metabolism_march_2007.htm
Helaas vond ik de info niet zo snel in het Nederlands.
@Nard, en waarom kan het lichaam koolhydraten 'sneller' verbranden? Heeft dat te maken met anaerobe omzetting in lactaat?
@90
Ik zou willen suggereren de kwaliteit van het onderzoek te nemen als belangrijkste criterium voor de waarde, niet de financiers.
@89
'Per tijdseenheid' had ik erbij moeten zetten om helemaal volledig te zijn. Excuses en dank voor de vraag. Kan ik het verduidelijken. Per gram heeft vet meer energie, maar koolhydraten kan het lichaam sneller verbranden. Dus per minuut kan je er meer energie doorheen jagen als je koolhydraten verbrandt.