Een klein en kortdurend onderzoek onder 16 obese proefpersonen van middelbare leeftijd toonde aan dat weglaten van verzadigd vet ten gunste van koolhydraatrijk voedsel hun bloedwaarden liet verslechteren. Het onderzoek werd opgezet en uitgevoerd onder leiding van Jeff Volek van Ohio State University.

Palmitoleïnezuur
Aanvankelijk werd de groep proefpersonen gedurende 3 weken op een vetrijk menu gezet. Vervolgens werd het menu koolhydraatrijk gemaakt, tot het officieel door de Amerikaanse voedingsrichtlijnen aanbevolen niveau en samenstelling. De proefpersonen lieten geen verbetering in hun bloedwaarden zien. Wel constateerden de onderzoekers een verslechtering. Ze registreerden een nadrukkelijke stijging van palmitoleïnezuur in het bloedbeeld, een stof waarvan zij stellen dat die algemeen wordt gezien als verantwoordelijk voor obesitas, zogenaamde low grade ontstekingen, metabool syndroom, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs prostaatkanker.

Willett waarschuwt, Mozzafarian ziet bevestiging
Deze korte en daarom ethisch verantwoorde studie suggereert bewijs voor de stelling dat een koolhydraatrijk dieet ronduit ongeschikt is voor mensen. De bekende Amerikaanse voedingswetenschappers Dariush Mozzafarian en Walter Willett vertellen op Livescience dat ze het onderzoek goed opgezet vinden.
Willett waarschuwt echter tegen te snelle conclusies op basis van een kleine steekproef in een kort onderzoek. Mozzafarian ziet er daarentegen bevestiging in voor de stelling dat "wittebrood, rijst, ontbijtgranen, aardappelen en suikers - en dus niet verzadigd vet - de echte schuldigen zijn in de voeding waaraan we gewend zijn."

Het onderzoek verscheen eind november op PLOSOne. Het onderzoek werd gefinancierd door partijen met belangen in de productie van dierlijke eiwitten en vetten.

Fotocredits: What is beauty?, I .. C .. U
Dit artikel afdrukken