Tot verbijstering van de grote makreelvissers, kwam ICES - het International Council for the Exploration of the Sea - eind vorig jaar met een "dramatisch" makreeladvies. Op grond van dat advies verlaagde Europa het vangstquotum voor makreel naar 318.403 ton én schorste de Marine Steward Council het gezamenlijke MSC-certificaat.

De sector trok aan de bel. De trawlervissers zagen massa's makreel zwemmen. ICES kreeg van alle kanten kritiek en dook, op speciaal verzoek van Noorwegen, opnieuw in de cijfers. Wat bleek: er was een nieuwe rekenmethode gebruikt die een vertekend beeld opleverde. Het rekenmodel werd herzien.

Deze week kwam ICES met een nieuw, tussentijds bijgesteld advies. De bestandsgrootte is naar boven bijgesteld, de sterfte naar beneden, data-reeksen zijn opnieuw beoordeeld en er zijn nieuwe referentiepunten vastgesteld. Het resultaat is een nieuw advies van 770.358 ton, schrijft Visserijnieuws. Ruim het dubbele dus.

Dat betekent nog niet dat het quotum nu meteen omhoog gaat, of dat de MSC-certificering weer toegekend wordt, al hopen de trawlervissers dat natuurlijk wel. Volgende week komen de kustlanden die makreel vangen in Londen bij elkaar. Dan staat het herziene advies op de agenda.
VisserijNieuws - Drastische bijstelling makreeladvies ICES
  • Deel
Druk af