In een artikel op de Huffington Post wordt beschreven hoe de bacterie Clostridium difficile in Amerika een groeiend probleem vormt in ziekenhuizen. Bij patiënten met verzwakte afweer (bijvoorbeeld als gevolg van een antibioticakuur die de natuurlijke darmflora ondersteboven heeft gegooid) kan de C. difficile onbeperkt doorgroeien. Daarbij komen toxines vrij die ontstekingen veroorzaken en tot diarree leiden. Zo'n diarree is moeilijk te behandelen en kan zelfs dodelijk aflopen.

Clostridium difficile laat zich moeilijk met antibiotica remmen. Daarom is er gezocht naar andere behandelingen. Zogenaamde 'fecale bacteriotherapie', ontlastingstransplantatie, zou uitkomst kunnen bieden. Donorontlasting van een gezond familielid wordt als een soort probioticum ingebracht in de darm van een geïnfecteerde patiënt. De getransplanteerde poep moet de oorspronkelijke beschermende darmflora te vervangen. Een flinke dosis gezonde, beschermende bacteriën, direct op de plaats van bestemming, blijkt zeer effectief. Maar het klinkt als behoorlijk jakkes.

Vandaar dat er een schonere oplossing is bedacht: kunstpoep. Onderzoekers van de Canadese University of Guelph hebben kunstpoep gemaakt met alleen bacteriën die bijdragen aan een gezonde darm. Ze maken hun RePOOPulate door maar liefst 33 soorten darmbacteriën in een 'ingewandensimulerende robot' (de Robo-gut) te kweken. Het resultaat is een super-probiotische namaakdrol die er aanzienlijk beter uitziet en ook beter ruikt dan een echte drol. Bij twee patiënten van wie de darm met rePOOPulate van nieuwe flora werd voorzien, was de diarree snel over en verdween C. difficile uit hun systeem. De kunstpoepbacteriën hadden zich wel lekker genesteld.

Kunstpoeptransplantaties zijn dus veelbelovend. Niet alleen omdat ze 'schoon' zijn - omdat de kunstpoep wetenschappelijk wordt samengesteld, is het risico dat er ongewild toch 'foute' bacteriën met de donorpoep meekomen veel kleiner of zelfs nonexistent. Ook kan er per ziektegeval een specifieke bacteriemix op maat samengesteld worden. De nu gepresenteerde cases zijn nog te beperkt om definitief te concluderen dat in plaats 'jakkes poep' een keurig klinisch bacterieshot met succes kan worden ingebracht. Maar de mogelijkheden van kunstpoep als donorpoep voor ontlastingstransplantaties tekenen zich al wel af. En zeg nou zelf: je hebt toch liever gekweekte beestjes in je darm dan de poep van een naaste, hoe dierbaar die je ook is?

Fotocredits: four12leafclover
Dit artikel afdrukken