Met ingang van 1 januari 2015 wordt er een nieuw keurmerk en kwaliteitssysteem ingevoerd voor alle veevoer (krachtvoer, ruwvoer en bijproducten) in alle sectoren. De nieuwe organisatie gaat Securefeed heten en de huidige kwaliteitssystemen Trustfeed (voor mengvoer) en Hisfa (ruwvoer) gaan hierin op.

Bovenwettelijke eisen
Het nieuwe keurmerk komt er doorat de zuivelindustrie, na geconstateerde aflatoxine-vervuilingen in 2013, versneld de kringlopen willen sluiten. Ook wil de zuivelsector nieuwe bovenwettelijke eisen doorvoeren bij veevoer met het oog op de voedselveiligheid, schrijft Boerderij. Melkveehouders mogen vanaf 1 januari 2015 alleen nog inkopen bij de (nieuw) gecertificeerde leveranciers.

Furazolidon zet ook vleesindustrie op scherp
De vleesverwerkende industrie stond eerst nogal afwijzend tegenover het nieuwe keurmerk. Maar door het furazolidon-schandaal komt daar verandering in, zegt Trustfeed-voorzitter Johan Schuttert: "Iedereen ziet wat er gebeurt. Ik merk interesse vanuit de kalver-, varkens en pluimveeverwerkende industrie. Ik ga er van uit dat alle sectoren mee gaan doen per 1 januari 2015."

Certificering Securefeed
Securefeed begint vanaf september met de certificering van de voerleveranciers. Op dit moment is 95% van de mengvoederbedrijven en de helft van de ruwvoerbedrijven gecertificeerd volgens de huidige normen van Trustfeed. Naar verwachting zullen in de loop van 2015 de daarvoor in aanmerking komende voerbedrijven gecertificeerd kunnen zijn. Volgens Schuttert gaat het nieuw gecertificeerde voer niet duurder worden voor de boeren.
Dit artikel afdrukken