Het pact is een repliek op "een samenlevingsmodel dat zoveel ongelijkheid en onrechtvaardigheid genereert en het leven op aarde van onze kinderen, kleinkinderen en miljoenen mensen zodanig in gevaar brengt, dat het geen model meer kan zijn." Maar dan niet van buiten of van bovenaf: dit zijn de voorstellen van burgers, van de mannen en vrouwen in het veld, zegt Hulot in Le Monde. Het pact is bedoeld als een sociaal-ecologisch platform waar burgers een nadrukkelijk rol in moeten spelen.
Hulot en Berger (CFDT, zeg maar het equivalent van onze vakbond FNV) willen met het pact de politiek weer 'vleugels' geven. Het pact is bedoeld als 'een godsgeschenk', een toolkit waar politici en burgers naar hartelust in mogen grasduinen. Uiteindelijk gaat het er om dat mensen niet alleen het einde van de maand weer halen, maar ook dat de planeet niet het einde der tijden zal beleven.
Het pact omvat 66 voorstellen in 22 'hoofdstukken'. De groene plannen beginnen opvallend genoeg met sociale maatregelen zoals waardige sociale woning(bouw), sociale cohesie, het delen van macht en de herwaardering van vrouwenberoepen zodat de loon- en opleidingskloof tussen mannen en vrouwen. Ook klassiekers zoals biologische maaltijden voor iedereen, korte ketens en lokaal eten maken natuurlijk deel uit van het plan. Wat Hulot, Berger en de NGO's betreft worden de belastingvoordelen voor de lucht- en scheepvaart, energieproductie en het vrachtvervoer afgeschaft omdat ze sterk vervuilend zijn. Economisch opvallend is het pleidooi om groene investeringen buiten het tekort op de staatsbegroting te houden. Het Franse staatstekort is in de afgelopen maanden opgelopen omdat de regering de sociale crisis in het land heeft bedwongen met fiscale cadeau's aan de bevolking en geen voortgang heeft kunnen maken met verdere hervormingen.
Hulot pleit voor fiscale eerlijkheid en rechtvaardigheid in heel Europa. Frankrijk zou die aan de EU moeten opleggen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#4, Enno, misschien ben je door dat 'opleggen' wel op het verkeerde been, zeker als je daardoor denkt dat 'Europa' de mooie plannen van Frankrijk zou gaan betalen. Die fiscale eerlijkheid zou namelijk ook kunnen betekenen, dat Nederland moet ophouden het 'fiscale doorvoerputje' van de grote bedrijven te zijn, zodat Europa die bedrijven (zoals Google en Shell) eindelijk eens fiscaal kan aanpakken. Nederland houdt dat tegen met zijn veto.
#5, Jordi, " Eerst moesten we al in de kredietcrises als opdraaien voor de belasting ontduikende Grieken". Lees dit dan maar.
Enno Veerman #4 Als andere EU-lidstaten financieel moeten opdraaien voor Macrons groene fantasie dan komt het einde van de EU dichtbij. Eerst moesten we al in de kredietcrises als opdraaien voor de belasting ontduikende Grieken en nu willen de Fransen bij ons geld afhandig maken om hun energietransitie te financieren? Nexit lijkt geen slecht idee als de Fransen ons voor hun problemen willen laten opdraaien.
#2 Dick,
Hulot stelt voor dat Frankrijk haar groene investeringen buiten het tekort op de staatsbegroting mag houden. Met andere woorden, Frankrijk, dat de EU begrotingsregels al jaren aan de laars lapt, mag "om het klimaat te redden" er nog een schep bovenop doen. Domme vraag misschien, maar wie gaat betalen voor al die prachtige plannen ? Mijnheer Hulot zegt dat Frankrijk fiscale eerlijkheid en rechtvaardigheid aan de EU moet opleggen ("opleggen", het staat er echt!). Mijn Frans is wat roestig, maar is dat een manier om te zeggen dat de EU voor de kosten "moet" opdraaien?
Opvallend ook dat zondag a.s. bij de klimaatmars het FNV deze mee organiseert en bij de klimaattafels hard wegliep, maar wel ondertussen 5 % meer loon eist. In mijn ogen is 5% meer loon, dus meer consumptie, dus vervuiling, dus klimaatverandering, dus verzopen aardappelen (Oeps! Mijn/ons eigenbelang. Mag niet, want ik ben een boer. Die moeten zwijgen volgens sommigen) en verlies biodiversiteit.
Opvallend vanochtend is dat de 17 grote bedrijven (zoals Shell, Tata) en ondernemingsraden in ons land dat ze het niet leuk vinden als vervuilers te boek te staan en te veel CO2 uit te stoten. De werknemers ondertekenen mee. Dus de achterban van FNV, SP en ook deels GL, PvdA kiest voor de gehaktbal en de budgetreis naar een Turkse costa. Dus is er sprake van een algeheel maatschappelijke januskop.
(En dus niet alleen bij boeren, zoals sommigen hier ook te graag in de schoenen schuiven en ook de grachtengordelmedia dat net te graag doet. De algeheel maatschappelijke januskop zal zondag a.s. in Amsterdam weer duidelijk worden. Ik ben er bij met Boeren hebben een Oplossing. Al is die laatste uiteraard heel beperkt. Maar boeren zijn het probleem niet. Zeker niet het grootste. Maatschappelijk kringloopsgewijs gezien. De dag er na zal nabeschouwd worden bij DWDD, Jinek met de gewenste gasten uiteraard, want ook de duurzame elite moet kunnen blijven vliegen. Ik mag dus blijven geulen graven.)