Het is het eerste geval in 3 jaar van BSE in heel Groot-Brittannië. In Schotland is de ziekte al sinds 2008 niet meer vastgesteld. Rondom de betreffende boerderij is een quarantainezone ingesteld en wordt nader onderzoek verricht. Het zou gaan om een "klassiek geval van BSE, dat geen gevaar oplevert voor mensen," aldus de Schotse autoriteiten.

Groot-Brittannië werd in de jaren '90 opgeschrikt door een uitbraak van BSE. De ziekte zorgde voor een trauma in de Britse samenleving.

Op het hoogtepunt van de uitbraak ging het om 1.000 gevallen per week. In totaal raakten 180.000 koeien besmet en werden 4,4 miljoen koeien geslacht om de ziekte tot staan te brengen. De crisis verergerde toen bleek dat mensen door het eten van besmet vlees de ziekte van Creutzfeldt-Jacob op konden lopen. Uiteindelijk zijn 177 Britten aan Creutzfeldt-Jacob overleden. Sinds 2012 telde het land nog maar één overlijdensgeval. In Nederland overleden sinds de eeuwwisseling 3 mensen aan Creutzfeldt-Jacob.

De BSE-epidemie noopte de EU tot het sluiten van de grenzen voor de import van Brits vlees tussen 1996 en 2006 en tot strenge voedselveiligheidsmaatregelen. Zo is voeren van diermeel aan dieren sindsdien verboden; in Nederland worden sinds 2001 alle runderen bij de slacht op BSE gecontroleerd.

De uitbraak komt op een uiterst ongelegen moment, schrijft The Sun. Sinds een paar maanden gaat er weer Brits rundvlees naar China, dat de grenzen 20 jaar gesloten hield. Ook de VS overweegt de import van Brits rund- en lamsvlees weer toe te staan. Met het oog op de aankomende brexit en de gewenste of benodigde nieuwe handelsakkoorden kan zelfs een geïsoleerd BSE-geval flink roet in het eten gooien.
Dit artikel afdrukken