'Agropark met intensieve veehouderij'
Met de definitieve milieuvergunning is NGB een stapje verder op weg naar de realisatie van het beoogde 'agropark met intensieve veehouderij'. NGB wil een vleeskuikenhouderij met 1,1 miljoen kippen, varkenshouderij met 35.000 varkens integreren met een eigen slachterij en bio-energiecentrale op voor Nederland ongekende schaal. De weg is nog niet vrij; op dit moment lopen er nog bezwaarprocedures bij de Raad van State over de milieuvergunningen voor zowel de bio-energiecentrale als de vleeskuikenhouderij.
Gesprek voortzetten
De initiatiefnemers van NGB zijn blij. In een persbericht melden ze: Als ondernemers van Nieuw Gemengd Bedrijf zijn wij verheugd over deze opnieuw positieve uitspraak van de Raad van State. Intussen blijven wij ons ervoor inzetten om in gesprek met de omwonenden en anderen te blijven. Ons doel blijft om op een duurzame manier, antibioticavrij en zonder gezondheidsrisico’s veilig voedsel in Nederland te produceren.
NGB benadrukt dat er geen sprake is van 'één grootschalig bedrijf van één projectontwikkelaar, maar om verschillende (familie)ondernemingen op verschillende locaties die intensief samenwerken.' Die samenwerking maakt het mogelijk om kringlopen te sluiten, dierenwelzijn te verbeteren, transport te reduceren, milieuwinst te behalen, grond efficiënter te gebruiken en economisch een beter rendement te behalen.
De volledige uitspraak van de Raad van State is hier terug te vinden.
Fotocredits: 'pijlers', National Rurale Knowledge Exchange
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als ik meneer Kuijpers, of het RIVM of staatsraad was, zou ik me nog maar eens goed achter de oren krabben alvorens die kippenstal met 1,1 miljoen plofkippen er na die varkensstal met zo'n slordige 33.000 varkens ook nog door te drammen/ te permitteren.
Onder meer in Fortune en the Guardian wordt - m.i. niet geheel onterecht - na 50 miljoen stuks "geculd" pluimvee en zo'n 4 miljard dollar schade, de vraag gesteld hoe volhoudbaar dergelijk grote stallen zijn:
"Will the worst bird flu outbreak in US history finally make us reconsider factory farming chicken?"
"But perhaps the most troubling aspect of the crisis is its implications for the viability of industrial-scale farming".
Men begint men zich af te vragen of het virus niet ook "airborne" is.
Tot nu toe zijn er nog geen doden gevallen. De H7N7 die nu in GB en naast Drenthe de kop weer opsteekt, kostte een Nederlandse veearts in 2003 het leven. Er werden meer dan 80 infecties geregistreerd, waarvan er 3, familieleden van geïnfecteerden, geen direct contact met kippen hadden gehad.
Bijzonder sympathiek van die rechter om het aantal varkens te beperken tot 33.845 in plaats van de oorspronkelijk vergunde 34.965.
Die 3% minder varkens gaat ongetwijfeld een stuk schelen in de stankoverlast voor omwonenden.
Ik ben ook heel benieuwd hoe dat aantal ooit gecontroleerd zou kunnen worden.
Over de gemengdheid van het NGB is hier ooit uitgebreid gesproken. Aanleiding was een starttekst van Marcel Kuipers, een van de initiatiefnemers van het NGB.
Ik vraag me af hoe dit bedrijf Gemengbedrijf kan heten. De definitie van een gemengd landbouw bedrijf luidt, "een boeren bedrijf waar de akkerbouw in dienst staat van de veeteelt". Met andere woorden een gemengdbedrijf teelt zijn eigen veevoer. Als het goed gelezen heb, is er aan deze vleesfabriek niet meer gemend dan dat er verschillende vleessoorten (varkens en kippen) worden gemaakt. In mijn optiek is hier sprake van volksverlakkerij.