De uitspraak betekent dat de bouwvergunningen voor NGB onherroepelijk geworden. Verdere protesten worden daarmee wederrechtelijk.
Nieuw Gemengd Bedrijf laat via een persbericht weten:
De Raad van State heeft op 7 januari 2015 het hoger beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank Roermond van 3 maart 2014 op alle punten, met uitzondering van twee, ongegrond verklaard. Aangezien Nieuw Gemengd Bedrijf sinds maart 2014 echter aanvullende informatie heeft ingeleverd en de provincie inmiddels milieu- en Nb-vergunningen voor Nieuw Gemengd Bedrijf heeft verleend, ziet de Raad van State geen
aanleiding om de rechtsgevolgen van de bouwvergunningen en bijbehorende projectbesluiten ongedaan te maken.
Hiermee zijn de beroepsmogelijkheden tegen deze besluiten in Nederland doorlopen en beschikt Nieuw Gemengd Bedrijf over rechtsgeldige bouwvergunningen. Als ondernemers van Nieuw Gemengd Bedrijf zijn wij verheugd over deze uitspraak van de Raad van State. Intussen blijven wij ons ervoor inzetten om in gesprek met de omwonenden te blijven. Waar mogelijk zullen we op hun voorstel de plannen in de
toekomst nog verder verbeteren. Ons doel blijft om op een duurzame manier, antibioticavrij en zonder gezondheidsrisico’s veilig voedsel te produceren.
Opluchting
In De Gelderlander licht woordvoerder Ruud Pothoven de opluchting van de ondernemers van NGB toe. Zij zijn al 10 jaar bezig in Grubbenvorst een bedrijf met 1,1 miljoen kippen en 35.000 varkens te bouwen, maar lopen door de protesten van milieu- en dierenwelzijnsactiegroepen steeds opnieuw vertraging op. Die lijkt nu ten einde te gaan komen, al zal de realisatie van NGB nog steeds niet voor volgend jaar kunnen beginnen.
'Onterecht'
Pothoven stelt dat de bezwaren van onder meer Wakker Dier 'onterecht' zijn. "Onze plannen zijn juist gebaseerd op innovatie en duurzaamheid. Het is niet ons doel om een miljoen kippen te houden, maar om de hele keten van ei tot slachterij op één locatie te bouwen. We hoeven dan geen levende kippen te vangen, in kratten te stoppen en te transporteren. Dat is beter voor de dieren. Alle mest verwerken we in een eigen bio-energiecentrale."
Wakker Dier verzet zich tegen de uitgangsprincipes van NGB: "De kippen worden driehoog in kratten gehouden en op lopende banden naar de slachterij vervoerd. Ze komen nooit buiten; het blijft een plofkippenstal", zegt Sjoerd van de Wouw in De Gelderlander. Bovendien is er sprake van een 'gigastal': "Zowel het kippen- als het varkensdeel worden meer dan tien keer zo groot als de grens die wordt gehanteerd voor megastal." Toch lijkt de 'staatskolchoz' nu gerealiseerd te gaan worden.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het primaat van de industriële productie in de veehouderij.
Nu al verdwijnt zo'n 40% van de stront op onnavolgbare wijze. Feitelijk zou stront als gevaarlijk afval behandeld moeten worden gezien de grote bacteriële belasting.
Ook de Q-koorts werd tot op kilometers afstand met de mest verspreid.
een van de beweegredenen voor die miljoen kippen , was dat dat de minimum capaciteit van een slachterij 4000 per uur is, daar is de hele opzet op gebaseerd, wonderlijke redenering (sic). Daarnaast zou ik voor die biovergasser een tweede handsje ophalen ergens in nederland, want ze gaan aan de lopende band failliet. Volgens mij klopt het business plan niet meer. In helmond staat nog een ongebruikte mestfabriek te koop van Joep van den Nieuwenhuizen voor de export van mestkorrels
Er zitten ontegenzeggelijk goede kanten aan dat NGB. Maar ook -zeer- slechte.
Niet ten onrechte werd onlangs een vergelijking gemaakt tussen de (on)hygiënische toestanden in grote concentraties in de dierhouderij en de leefomstandigheden in onze steden vóór de ontwikkeling van sanitair, met alle uitbraken van epidemieën en gezondheidsrisico's van dien.
Onlangs legde iemand die betrokken was bij het onderzoek naar uitbraken van vogelgriep in Azië dat verband ook nog. Ook daar is alles niet kleinschalig meer, maar zijn de laatste jaren grootschalige dierhouderijen van start gegaan.
Recent werden de extra ziektekosten door infecties op creches nog op zo'n 100 miljoen geschat. Vorig jaar werd in een initiatiefnota nog geconstateerd dat volksgezondheid geen enkele overweging is bij het toekennen van vergunningen.
De GGD adviseert een minimumafstand van 2 km tussen kippen- en varkenshouderijen, en 250 meter tot een kilometer tussen woningen en stallen.
De kosten worden nog steeds afgewenteld: alleen de Q-koorts - nota bene in hetzelfde gebied als dat NGB - kostte ons, naast een kleine 100 doden, al minstens 300 miljoen.
Koud is de vogelgriep overgewaaid of er wordt een nóg grotere kippen-en varkensfabriek vergund. Het equivalent van een stad met zo'n 50.000 inwoners zonder riool in de reeds overbelaste Peel. Is dat NGB ook verzekerd tegen vogelgriep en andere zoönosen,
of mogen wij er weer voor opdraaien als het fout gaat?
ALLES
Theo#8, wat vind je precies ziekmakend aan de uitspraak?