Groningen staat bovenaan in de Gezonde Stad Index van het jaar 2020. Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis zocht uit hoe gezond de fysieke inrichting van de 20 grootste steden van Nederland nu eigenlijk is voor bewoners, schrijft DuurzaamBedrijfsleven. Voor het opstellen van het rapport maakte Arcadis gebruik van cijfers en onderzoek van het RIVM, CBS en de GGD.

De 20 onderzochte steden zijn de grootste gemeente van elk van de 12 provincies, aangevuld met de 8 grootste gemeenten overall. Arcadis beoordeelde de steden op basis van 5 onderdelen die een gezonde stad zouden definiëren: milieu, gemeenschap, gebouwde omgeving, mobiliteit en buitenruimte. Groningen scoort op die aspecten het best. De stad is ruim opgezet en schoon. Burgerschap, groen, ontspannen, verplaatsen, bouwen en voeding staan centraal in het door de stad gevoerde gezondheidsbeleid.

Als tweede en derde eindigen Nijmegen en Maastricht, net als Groningen aan de rand van Nederland gelegen. Volgens Arcadis-onderzoeker Eke Schins Derksen hangen de lage scores van de grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) op de ranglijst met name samen met milieu, aldus Het Financieele Dagblad). Zij scoren namelijk slecht op milieu en buitenruimte, maar lopen dan weer op kop met mobiliteit en gebouwde omgeving, merkt Het Parool op.

Maastricht scoorde voorheen slecht op luchtkwaliteit. Door het ondergronds gaan van de A2 in de tunnel verbeterde de luchtkwaliteit drastisch. John Boon, hoofd landschapsarchitectuur van Arcadis, benadrukt dat ander beleid een leefomgeving dus echt gezonder kan maken.
Reageer
  • Deel
Druk af