Van een echt ontbijt - waarover we ons schuldig voelen omdat we het niet meer nemen - moeten we aan het Drinkonbijt. Goedemorgen! Nou ja, dat is beter dan de Snickers en Gevulde Koeken waarmee de stationskiosken vol liggen.
Het overslaan van het ontbijt kost de Nederlandse economie jaarlijks 3,1 miljard euro aan productiviteitsverlies. Omgerekend zijn dit ruim 11 miljoen verloren werkdagen. Dat meldt een onderzoek van Goedemorgen! drinkontbijt van Campina. Uitgegaan is van een gemiddelde arbeidsproductiviteit van 42 euro per uur, 31,8 uur aan gewerkte uren per week en 38,4 weken per jaar. Productiviteitsverlies door zonder eten de deur uit te gaan, is 15 procent, oftewel 40,07 euro per dag, zo meldt het onderzoek.
De becijfering is volgens psychofysioloog Sander van Eekelen nog aan de voorzichtige kant. ‘De bereking gaat uit van één dag per week waarop niet ontbeten wordt door een kwart van wekend Nederland. Dit kunnen ook 2 of 3 dagen zijn, en dan kom je op een veelvoud van 3 miljard euro.’
In Nederland is het verlies door niet ontbijten per inwoner 27 procent hoger dan in het Verenigd Koninkrijk. Daar was in 2007 becijferd dat dat land 8,6 miljard euro misliep doordat Britten niet ontbijten. Een kwart van de Nederlanders ontbijt niet, zo bleek uit een steekproef door bureau Motivaction onder 500 mensen in mei 2008. Reden voor het niet ontbijten is haast en het gebrek aan trek in de ochtend. Volgens Van Eekelen zijn niet-ontbijters minder scherp waardoor ze op hun werk meer fouten maken. Ook is hun werktempo lager. Bovendien werken ze vaker slecht samen door hun humeurigheid
bron: EVMI
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Je hebt gelijk Robin. Het is niet helemaal de schuld van 'geen ontbijt' dat schooljeugd kiest voor chips en energiedrinks. Dat heeft ook met o.a. aanbod te maken. Als je een ontbijt hebt gehad, heb je wel minder snel trek in een ongezond tussendoortje en red je het makkelijker tot de lunch. Eens moet die trek of honger van Katan toch komen en dan is de vraag of je een gezond boterhammetje bij je hebt of dat je ergens iets moet kopen of halen.
Ik vind dat een ander probleem. En ik vind het niet eerlijk om het "niet ontbijten" daar de schuld van te geven. Vroeger kende ik genoeg klasgenoten die niet ontbeten, maar wel gewoon hun meegenomen boterhammetjes opaten zodra ze honger kregen.
Sorry, ik bedoel niet dat ik vind dat iedereen het wel-ontbijt-instinct móét gaan aanleren. Maar dat je als je geen hap door je keel krijgt, het misschien een gewoonte is die je jezelf moet aanleren. Eigenlijk net als Nick zei.
Ik denk wel dat mensen meer snoepen en snaaien als ze hun ontbijt overslaan. Dat geldt misschien niet voor een verstandige eter die netje een boterham eet om half tien. Maar voor een groot deel van bijv. de schooljeugd geldt dat zeker wel. Ik weet uit cijfers van een eigen onderzoek dat schooljeugd de snoepautomaten erg aantrekkelijk vinden. Als ze goed zouden ontbijten en lunchen zouden ze geen trek hebben in chips, roze koeken en marsen. Ze eten als ze honger hebben, maar kiezen op dat moment niet voor de meest gezonde optie. Dat is het probleem van niet ontbijten.
" Volgens mij is het een gewoonte die je jezelf moet aanleren"
Waarom moet dat, Jennifer? Of denk je dat mensen juist meer snoepen en snaaien als ze hun ontbijt overslaan? Ik denk namelijk van niet. In ieder geval geldt dat voor mij niet. Integendeel zou ik bijna willen zeggen. Maar misschien geldt het voor mensen die normaal gesproken wel zouden willen ontbijten maar er de tijd of spullen niet voor hebben. Mensen die dus tegen hun eigen wel-ontbijt-instinct ingaan.
Ook ik krijg 's ochtends echt geen brood door m'n keel, dus neem ik steevast een bak cornflakes. Soms een half banaantje oid erdoorheen, prima ontbijtje. Een pakje goedemorgen zit ook eigenlijk altijd in m'n tas; prima spul voor om een uur of 11 en aangezien ik eigenlijk nooit lunch hou ik het daarmee vol tot 5 uur. Probleem is dan wel dat als ik thuiskom na een dag (zittend) werk en 20 minuten naar huis fietsen, de maag flink aan het knorren slaat... Het teken om met koken te beginnen :)
Vroeger maakte mijn moeder 's ochtends een pan havermout of Brinta, en na de scheiding bleven mijn broertje, zusje en ik hetzelfde doen. Jaren volgehouden tot de roosters veranderden.
En ik heb echt een ontbijt nodig, anders word ik helemaal flauw om een uur of 10...