Hoe overtuig je mensen van het nut van vaccinaties? Door ze te ‘nudgen’ in de goede richting, net als bij het kiezen van betere voeding. Dat zegt hoogleraar psychologie en expert op het gebied van nudging Denise de Ridder in de Volkskrant.

Nudging is het stimuleren van gewenst gedrag door de keuze hiervoor laagdrempelig te maken, zonder daarbij de vrijheid voor andere keuzes af te nemen.

De Ridder was erg verbaasd over het voorstel om crêches niet-gevaccineerde kinderen te laten weigeren; een oplopend aantal niet-gevaccineerde kinderen veroorzaakt een toenemend ziekterisico. Weigering roept volgens haar alleen maar weerstand op.

“Het zou veel beter werken als de overheid in voorlichtingscampagnes benadrukt dat het overgrote deel van de bevolking hun kinderen wél laat vaccineren, en dat je daarmee de maatschappij een dienst bewijst,” zegt de hoogleraar.

Mensen vinden het belangrijk om zelf te kiezen, maar volgens De Ridder mag je daar als overheid best in sturen. Dat doen ze tenslotte toch al met bijvoorbeeld verkeersborden langs de weg. “We worden constant gewezen op gewenst gedrag,” aldus De Ridder. Er mag dus best nog wat meer genudget worden om mensen te helpen de juiste keuze te maken.
de Volkskrant - Vaccinaties? Gezond eten? Geef mensen een ?nudge? in de goede richting, zegt deze hoogleraar
Reageer
  • Deel
Druk af