Het Grand débat national dat de Franse president Macron afgelopen dinsdag startte in Bourgtheroulde, deed het aantal gele hesjes dat vandaag in Franse steden protesteerde nog niet afnemen.
Zaterdag X van de gele hesjes bracht in totaal 84.000 gele hesjes op de been; evenveel als vorige week.

De protesten waren veelal rustig, al bleven de ordetroepen traangasgranaten en waterkanonnen inzetten. In Parijs liep het aantal protesteerders terug. Vorige week waren het er 8.000; vandaag 7.000. Toulouse telde vandaag even het hoogste aantal van 10.000 hesjes.

Le Figaro sprak met een aantal gele hesjes die vandaag de straat op gingen. De rode draad door hun woorden luidde dat Macron hun noden onvoldoende honoreert.

De organisatoren hadden gevraagd om bloemen en andere tekens van rouw om de 10 doden te herdenken die in de 10 weken van protest inmiddels zijn gevallen.

'We geven niet op', zingt deze man:

'Mijn republiek doet pijn', zegt deze Marianne die het behoorlijk koud moet hebben gehad:

Update, 10:00 uur, 20 januari, naar aanleiding van het terechte commentaar in #1: Die pijn werd ook verbeeld door het gebruik van rubberen kogels (de 'flash balls') die de ordetroepen gebruiken. Ze veroorzaken wel degelijk verwondingen en kunnen zelfs dodelijk zijn. Tegen dit geweld van de staat tegen het volk klonk net als vorige week een duidelijk verbeeld protest. In de eerste tweet hieronder een symbool van de Franse Marianne zoals die in de werkkamer van de president hangt. In de tweede is het woord broederschap (fraternité) vervangen door Flash Ball.
Le Figaro - «Gilets jaunes» : il y avait 84.000 manifestants samedi, comme la semaine dernière
Reageer
  • Deel
Druk af