Ongeschikt
Als veevoer is de koffiebespulp ongeschikt. Als de pulp niet op de juiste manier verwerkt wordt, ontstaan giftige stoffen. Bovendien bevat de pulp eetlustremmende stoffen, wat niet handig is als je het als bijvoeding of krachtvoer aan je dieren wilt geven. Ook voor verwerking tot compost is de koffiebespulp niet zonder meer geschikt, omdat de chemicaliën die het bevat dodelijk zijn voor de wormen die er compost van zouden maken. Laat je de koffiebespulp gewoon liggen, dan gaat het rotten. Bij het rottingsproces komen schadelijke mycotoxinen vrij, die hun weg vinden naar de bodem en/of het oppervlaktewater.
Voeg koffiepulppoeder toe aan een chocolade met 65% cacao en het smaakt als 75% cacaoDat alles was het Amerikaanse bedrijf The Coffee Cherry Co. een doorn in het oog. Het bedrijf ontwikkelde een manier om de koffiebespulp te ‘upcyclen’ tot een hoogwaardig voedingsingrediënt.
Het bedrijf koopt koffiebespulp van koffieboeren en verwerkt deze ter plekke tot poeder. Het poeder verkoopt The Coffee Cherry Co. aan voedingsbedrijven in de bakkerij-, dranken- en zoetwarensectoren, schrijft FoodNavigator. Grote namen zoals Seattle Chocolates en Starbucks hebben al interesse getoond. De focus ligt nu nog op de Amerikaanse en Aziatische markten. In Europa is toelating als 'novel food' aangevraagd.
Suiker- en smaakvervanger
Wat maakt het koffiebespoeder zo bijzonder? "We noemen het 'Stealth Health'", zegt ceo Tom Clemente, 'stiekem gezond'. "Alle grote chocoladeproducenten zijn geïnteresseerd."
Het koffiebespoeder is glutenvrij, bevat micronutriënten zoals ijzer en kalium en méér voedingsvezel per gram dan volkorenvezel. Het poeder kan gebruikt worden ter vervanging van suiker. Het poeder is van nature zoet maar versterkt ook de cacao-smaak. Voeg koffiepulppoeder toe aan een chocolade met 65% cacao en het smaakt als 75% cacao. Of aan de koffie zelf, en je hoeft niet eens een toegevoegde stof op het etiket van je 100% Arabica-koffie te zetten: koffiebes is nu eenmaal ook koffie.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
tJa dat laatste is nu echt weer zo'n voedselindustrie wijsheid. Wat niet weet wat niet deert. Kortom transparantie tot aan de voordeur. }:-((