De Dominicaanse Republiek heeft tienduizenden varkens geruimd, in een poging het Afrikaanse varkenspestvirus (African Swine Fever, ASF) buiten de deur te houden. In juli werd ASF vastgesteld in de Dominicaanse Republiek en in september in het aangrenzende Haïti. In augustus vaardigde het Ministerie van Landbouw een decreet uit waarbij alle varkens op kleine boerderijen (de zogenoemde 'back yard' farms) en in de achtertuintjes van mensen geruimd moesten worden, ongeacht of er sprake was van besmetting. Inmiddels zouden ruim 73.000 varkens geruimd zijn, op een varkensstapel van zo'n 1,8 miljoen dieren.

Volgens de Dominicaanse varkenshouder Rigoberto Echavarria is er sprake van klassejustitie. Het Ministerie van Landbouw zou de virusuitbraak aangrijpen om de kleinere boeren op te schonen en de grotere varkensbedrijven te beschermen. Oneerlijk, zegt hij. Alle varkens zijn gelijk, en ook de varkens van een grote boer kunnen ziek worden. Het lijkt erop dat Echavarria gelijk heeft, ontdekte The Guardian.

De Dominicaanse overheid focuste in eerste instantie op rücksichtslos ruimen van alle kleine varkenshouderijen in een straal van 5 tot 10 kilometer rondom hotspots. De kleinere varkenshouderijen zouden zich niet aan de hygiënestandaarden houden die nodig zijn om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Maar dat betekent dat de overheid alle 28.000 kleine en middelgrote varkenshouderijen over één kam scheert, om het nog maar niet te hebben over de vele mensen die een paar varkens in hun achtertuin houden voor eigen consumptie.

Juist de 400 grote varkensbedrijven, die 70% van al het Dominicaanse varkensvlees produceren, blijken niet vrij van besmetting, maar wordt zo wel de hand boven het hoofd gehouden. Oneerlijk, herhaalt Echavarria. Een mooie gelegenheid om de varkenssector te professionaliseren, riposteert de voedselautoriteit.

Ondertussen kijkt de complete Amerikaanse varkenssector (ter waarde van $23 miljard) met argusogen toe nu het virus op de drempel van het Noord-Amerikaanse continent staat. ASF is niet gevaarlijk voor mensen, maar vrijwel altijd dodelijk voor varkens en wilde zwijnen. Het virus kan zich ook via varkensvlees verspreiden en dat is met 2 miljoen Dominicanen in de VS geen waterdichte afscherming. Een eerste $500 miljoen is al opzij gezet om de bestrijdingsactiviteiten te financieren. Mocht het de Dominicaanse regering niet lukken de uitbraak onder controle te krijgen, dan is plan B totale ruiming van alle varkens op het eiland.

Ook 40 jaar geleden werd de complete varkensstapel op het eiland al eens geruimd onder druk en met steun van de Verenigde Staten. De grote broer is doodsbang voor zijn omvangrijke varkensstapel (75 miljoen dieren), maar misschien is het dit keer niet nodig. In de VS is een mogelijk vaccin tegen de varkenspest in ontwikkeling. Maar eerlijk is eerlijk: ook nummer één varkensland van de wereld China slaagt er niet in de pest de kop in te drukken met vaccins, ook al is er sprake van vooruitgang.
  • Deel
Druk af