Anne Glover is moleculair bioloog, hoogleraar aan de universiteit van Aberdeen en Chief Scientific Advisor voor de voorzitter van de Europese Commissie. Zowel zij als haar baan liggen onder vuur. Greenpeace en andere NGO's willen dat haar baan verdwijnt als Jean-Claude Juncker later dit jaar het voorzitterschap van de Commissie overneemt. Dat schrijft Foodnavigator.

Autoriteitsoordeel
Glover verklaarde dat ze als wetenschappelijk adviseur niet transparant hoeft te zijn en geen rekening hoeft te houden met de politiek. Ze ziet haar taak als het geven van een ongenaakbaar autoriteitsoordeel.

GMO
Die stellingname maakte haar niet populair bij NGO's die andere meningen zijn toegedaan en die van mening zijn dat wetenschap meer dan één oordeel toestaat over het kiezen van actie naar aanleiding van geconstateerde feiten. Inhoudelijk ligt Glover vermoedelijk onder vuur omdat ze heeft verklaard dat GMO's geen risico voor de volksgezondheid in kunnen houden. Gegeven het lawaai rond de omstreden rattenstudie van de Franse wetenschapper Gilles-Eric Séralini lagen haar uitspraken gevoelig. Glover ging nog verder en noemde het onbenut laten van het potentieel van GMO teelten onethisch.

Niemand kan alles weten
Greenpeace en 9 andere NGO's bepleiten het vertrek van Glover door middel van het opheffen van haar baan als Chief Scientific Advisor omdat - zoals zij zeggen - het vreemd is dat 1 adviseur alles zou weten. De Europese Commissie heeft een veelheid van experts die uitstekende adviezen en oordelen op deelgebieden kunnen geven en daar door hun specialisme zelf beter voor zijn uitgerust, menen de NGO's.
Dit artikel afdrukken