Nestlé ziet kansen in China - de tweede markt voor het voedingsconcern - omdat de stijgende lonen zorgen voor hogere consumentenbestedingen. Het bedrijf is al in het land aanwezig met eigen producten, zoals Maggi en Nescafé. Ook heeft het vorig jaar de babyvoedingsdivisie van Pfizer in China overgenomen, doet het in ijs en heeft het joint ventures met verschillende Chinese levensmiddelenfabrikanten.
Nu richt het zich dus op de Chinese koffie-industrie. Nestlé bouwt in de provincie Yunnan (ja, van de thee) een Nescafé Coffee Centre, waar een 'coffee farming institute' en een 'consumer experience centre' deel van zullen uitmaken. Ieder jaar zullen er 5.000 boeren, agronomen en koffie-professionals komen trainen. Vanuit het experience centre zal de transformatie van Chinezen tot Yunnan-koffiedrinkers plaats moeten vinden.
Nestlé werkt al meer dan 25 jaar in de regio aan de ontwikkelen van de lokale koffiecultuur tot een van wereldklasse. In die jaren hebben al meer dan 8.500 boeren landbouwtechnische ondersteuning en training gekregen. Het afgelopen seizoen heeft Nestlé ruim 20 procent van de totale koffie-oogst in de regio rechtstreeks opgekocht, waarmee ze in het levensonderhoud van 20.000 mensen hebben voorzien. Het koffieprogramma van Nestlé, het 10-jarige Nescafé Plan, heeft vorig jaar een World Business and Development Award toegekend gekregen.
Met het Nescafé Coffee Centre kunnen consumenten nu ook rechtstreeks kennismaken met de koffie uit de regio en de verschillende soorten en smaken. Het drinken van koffie als 'social drink' doet opgang. Daarop inspelend heeft Nestlé z'n smaak alvast aangepast: Chinese consumenten verwachten inmiddels een 'rijkere, aromatischere smaak met beter uitgebalanceerde melksmaken'. Nestlé heeft er vertrouwen in. Met de feedback uit het 'experience centre' en de investeringen in de koffie-cultuur gaat het de traditionele theedrinkers regelmatig aan de koffie krijgen.
Gaat het Nestlé lukken met 'een bakkie troost' het traditionele theeleuten te verdringen?
Fotocredits: Felicia and her coffee, uitsnede, lanchongzi
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De westerse supermarkten gaan het waarschijnlijk niet redden. Ze hebben namelijk niet zelf de panden in handen, moeten BTW betalen en hebben problemen om genoeg schaalgrootte te krijgen om vanuit centrale distributie te gaan werken. Nu wordt iedere supermarkt nog door aparte leveranciers beleverd wat transparantie belemmert ... De gevolgen zijn dat de supermarkten niet kunnen concurreren met de 'wet markets' en internet. De 'wet markets' werken namelijk in de grijze economie en betalen vrijwel geen huur. Het zijn allemaal kleine ondernemers die zelf de producten kopen op de groothandel en dan herdistribueren. Een erg grote industrie. Internet is ook grotendeels in het grijze circuit en de bezorgkosten zijn laag.
Uit het nieuws van afgelopen weekend: Tesco goes Chinese. Online winkels in 50 Chinese steden. China is met zijn online markt (155 miljard euro) al bijna net zo groot als de VS (166 miljard) en wij kunnen het betrouwbaar houd- en goed verpakbaar maken. By the way: de Chinese online markt groeide in 2012 120%. Die in de VS 20%. Tel uit je winst.
Online verkopen vinden plaats vanuit online marktplaatsen waar je een 'winkeltje' huurt. Da's Chinees. De Westerse supers hebben eigen sites en distributie en doen 'slechts' 10% van de markt.
China is het walhalla voor de levensmiddelenindustrie. Het gemiddelde dieet is nog steeds onbewerkt en traditioneel. Veel markt dus voor zuivel, koffie en bier.
Aha, dank. Zijn er helemaal geen kleine Chinese bedrijven die zelf op zoek gaan naar groei en nieuwe markten? Moet Nestlé dat weer doen? Of?
Per jaar. Zo wordt dat gemeten.