Gedragsinterventie en kant-en-klaar maaltijden
Aan de studie namen 183 mensen deel, met een BMI tussen de 27 en 40. De deelnemers kregen allemaal begeleiding van een diëtist. Ze werden in drie groepen verdeeld. Een groep kreeg twee voorverpakte maaltijden per dag, een andere groep kreeg dagelijks twee voorverpakte maaltijden met extra eiwitten en de controlegroep kreeg geen voorverpakte maaltijden.
Na drie maanden was 74% van de mensen die voorverpakte maaltijden aten meer dan 5% afgevallen. In de controlegroep was dit 53%. Bovendien was het gemiddelde gewichtsverlies in de interventiegroepen groter dan in de controlegroep. De tevredenheid over de maaltijden was in alle groepen hetzelfde, maar de mensen die voorverpakte maaltijden aten hadden er meer vertrouwen in dat ze dit dieet op de lange termijn vol konden houden.
Eenvoudig en lekker
“Vermindering van de energie-inname is een belangrijke factor bij gewichtsverlies, maar voor de meeste mensen met overgewicht of obesitas is het moeilijk in de praktijk te brengen”, zegt onderzoeker Martin Binks van de Obesity Society. “Een dergelijke strategie is een stap voorwaarts naar het implementeren van effectieve en bewezen oplossingen voor obesitas. Het wegnemen van de complexiteit rondom beslissingen nemen, plannen en klaarmaken van de maaltijden is gunstig voor de deelnemers aan het onderzoek .”
De onderzoekers wijzen op een beperking van de studie. De totale voedingsinname van de deelnemers niet voldoende gedetailleerd onderzocht, zodat de uitkomsten mogelijk ruis bevatten.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja, hoe moeilijk kan het zijn, Cécile?
De ellende is, dat voor clubs als Nestlé en Unilever, met de hoogste marketingbudgets,
aan verse groenten zo goed als geen cent te verdienen valt.
Terwijl zij dus ook nog eens over ruim voldoende fondsen beschikken om wetenschappers en
dit soort zelfbedachte WC-Eend-onderzoekjes te financieren, en ook medewerkers her en der te droppen in allerlei adviserende, registrerende, en controlerende instanties als bijvoorbeeld de
EFSA en de KNAW.
#4 Aan het experiment waar Nel Eekels op doelt, besteedden we aandacht in Meer groenten in restaurant blijkt makkie.
#6 Dick: die gedachte had ik ook al, ik dacht meteen aan weggooi maaltijden......of iets uit de vuilnisbak halen en opeten
Ik hoorde van de week deze fraaie zin: 'you can't eat our way out of obesity', maar het kan wel als we iets aan het patroon doen.
Daarom heeft, beweerde mijn gesprekspartner, productinformatie waarmee je zegt hoe 'gezond' een product is geen zin. Dat snapt de voedingsmiddelenindustrie natuurlijk als eerste: verkoop mensen geen producten, maar een patroon.
Grappig woord eigenlijk: "afvalmaaltijd"...