In de Ondertussen van woensdag 8 januari vallen mij deze berichten op:

- de strijd tussen nepvleesfabrikanten Impossible Meat en Beyond Meat om fastfoodformules te beleveren versnelt (Bloomberg). McDonald's gaat de vegaburger van Beyond Meat, the P.L.T., in meer restaurants testen. In september vorig jaar serveerden 28 restaurants de burger. Inmiddels zijn dat er 52. Beyond Meat verkoopt zijn producten al in ruim 7.000 Dunkin' Donuts en bij andere ketens als Del Taco, Carl’s Jr., en Denny’s. McDonald’s is een maatje groter met ongeveer 14.000 restaurants in de VS. Daar lanceert Impossible Meat twee nieuwe producten: de Impossible Sausage en Impossible Pork (Fast Company). Burger King gaat de nepworst als ontbijt verkopen op een croissant met iets dat lijkt op gebakken ei en cheddar-kaas. Het nepvarkensvlees is handig in bijvoorbeeld dim sum.

- Vilt besteedt aandacht aan de gevolgen van de Australische bosbranden voor landbouwdieren. De Vlaamse site refereert aan ABC News: al 100.000 landbouwdieren zijn in de vlammen omgekomen. Boeren laten hun dieren vrij zodra de vlammen in de buurt komen, om hen een kans te geven te ontsnappen. Tevergeefs. Dieren die weten te overleven, hebben brandwonden of gaan dood door hittestress of het inademen van rook. Bovendien is er een tekort aan voer en schoon drinkwater. Veel melkveehouderijen die nog wel kunnen blijven produceren, kunnen niet bereikt worden door tankwagens en zijn genoodzaakt hun melk weg te gooien.

- in de komende maanden zal een aantal Japanners als eerste mensen een gekweekt orgaan geïmplanteerd krijgen (Algemeen Dagblad). De orgaankweektechniek is uitgevonden in Utrecht. Zo'n 10 jaar geleden ontdekten onderzoeker Hans Clevers en zijn team hoe organen buiten het menselijk lichaam gekweekt kunnen worden. Ze maken 'mini-orgaantjes' van specifieke weefsels en laten de stamcellen daarin zichzelf delen. Bij terugplaatsing op het grote orgaan kan het mini-orgaan ervoor zorgen dat het beschadigde of zieke orgaan zichzelf compleet herstelt. Na jaren testen op muizen, zijn nu mensen aan de beurt. Waarom in Japan? Daar zijn de regels over testen op mensen minder streng dan hier.

Het Nederlandse spoor is niet berekend op extreme regenval, droogte en hitte horend bij klimaatverandering (Trouw). Het nieuwe kabinet in Oostenrijk bestaat uit meer vrouwen dan mannen: 9 versus 8.
Jumbo wordt het meest gewaardeerd door leveranciers, concludeert Foodmagazine. AH staat op nummer 2. Plus duikelt van de eerste naar de derde plek.
Stichting Rust bij de kust en Greenpeace branden de duurzaamheidsstrategie van het circuit in Zandvoort compleet af. Het sluiten van Duitse kerncentrales zou tot duizenden vermijdbare doden leiden, schrijft Grist: nucleaire energie voorkomt luchtvervuiling en de flinke aantallen doden die daarvan het gevolg zijn.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken