Met het warme weer lusten we graag een bolletje (of twee) vanille-ijs. Is het ook écht vanille-ijs? Met het oog op de huidige vanille-prijzen kun je je voorstellen dat niet alle vanille-ijs ook echte vanille bevat. Maar de populaire ijssoort zal toch in ieder geval wel verse melk en room bevatten?

Uit onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which? blijkt dat maar de helft van de onderzochte vanille-ijssoorten in Groot-Brittannië die drie hoofdingrediënten bevatten. Bij de productie van Soft Scoop Ice-Creams van supermarkten Asda, Ms Molly’s, Morrisons, Tesco en Wall’s blijkt geen vanille, verse melk of room te worden gebruikt, maar smaakstoffen, melk- en weipoeder. Wei, is een restproduct van kaas. Het wordt vooral gebruikt als diervoeder.

Zeven van de vierentwintig onderzochte ijsmerken bevatten ten minste 1 van de 3 hoofdingrediënten. Ben & Jerry’s, Häagen-Dazs en Green & Blacks verkopen wel 'echt vanille-ijs'.

Wist je dat castoreum, sinds een reportage van de Keuringsdienst van Waarde ook bekend als bevergeil, ook wordt gebruikt als smaakstof in vanille-ijs? Het goedje uit het achterwerk van bevers ruikt heerlijk en is erkend als natuurlijk aroma.
Which? - Revealed: the vanilla ice creams with no fresh cream, milk or vanilla ? Which? News
Reageer
  • Deel
Druk af