LTO Nederland: 'te kort door de bocht'
Volgens de onderzoekers zijn er voldoende alternatieven voor het 'bijengif', zoals wisselteelt, toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen en ontwikkelen van ziektebestendige gewasvariëteiten. "Overheden die aarzelen over een verbod op neonicotinoïden omdat er voor de landbouw geen alternatieven zouden zijn, maken een fout", schrijft Trouw. Volgende maand besluit de EU over een totaalverbod op het gebruik van neonicotinoïden in de buitenteelten. De Bijenstichting is inmiddels een petitie gestart om landbouwminister Carola Schouten te bewegen namens Nederland ook voor een totaalverbod te stemmen.
Boerenkoepel LTO Nederland reageerde vanmiddag op de opinie van de wetenschappers. De organisatie vindt dat hun oordeel te kort door de bocht is. Het artikel zou financieel en teelttechnisch niet onderbouwd zijn voor de Nederlandse situatie. LTO wil dat er aandacht komt voor een integrale bestrijdingsaanpak en waarschuwt voor een hetze tegen specifieke middelen.
Landbouw zonder chemie - hoe dan?
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet zeg je de argumenten worden erg selectief gebruikt, eens. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat we, vanuit ecologisch standpunt bekeken, alles maar moeten laten gebeuren op chemisch gebied. Laten we als sector zelf het roer ter hand nemen vooraleer een andere partij ons knecht.
#10 Als we naar het voorzorgsprincipe kijken, moeten we alle auto's afschaffen, de snelwegen sluiten, bedden verbieden. De meeste mensen gaan immers dood in bed. gevaarlijke dingen. Als we naar het voorzorgsprincipe kijken kunnen we beter allemaal collectief zelfmoord plegen. ...Oh wacht. Da's toch niet zo slim.
#9 Piet. Bestuivers zullen direct van bieten geen neonics opnemen, dus minder erg is eerste gedachte. Echter, neonics zijn moeilijk afbreekbaar en hebben een systemisch karakter, ze worden door de hele plant getransporteerd. Ze komen ook in het milieu. Waarschijnlijk is naar het gedrag van neonics in het milieu, buiten die bijen, niet veel onderzoek gedaan. Vraag hier: gaan we wachten tot er goed onderzoek is gedaan? De chemische industrie gaat het zicht erop dwarsbomen, door nieuwe moleculen te ontwikkelen, ook dat. Of gaan we het voorzorgprincipe hanteren?
In dit bericht staat het nu zo:' De EFSA concludeert niet alleen dat neonics schadelijk zijn voor honingbijen, maar voor álle bijen, ook hommels, wilde bijen en andere insecten. Op basis van die kennis zouden de middelen vermoedelijk nooit zijn toegelaten.'
#8 Het ligt er denk ik nogal aan of het behandeld zaaizaad is van planten die vervolgens bloeiwijzes hebben, die worden aangevlogen door bestuivers. Bij suikerbieten is dat niet het geval, dus zijn neonics daar in mijn ogen minder erg.
Duitse vereniging ter bevordering van Olie(en eiwit)-planten, UFOP, hekelt verbod op zaadbehandeling met Neonics.
Nu al 100.000 ha minder koolzaad in Duitsland, terwijl Europa juist meer eiwit zelf zou willen produceren. Nu al meer alternatieve bestrijdingsmiddelen, met meer nadelen.