De onderzoekers van de Medische Universiteit van Wenen en van het Oostenrijks Milieuagentschap volgden voor het onderzoek slechts 8 personen, maar wel allemaal uit een ander land: Nederland, Rusland, Finland, Japan, Italië, Polen, Oostenrijk en Groot-Brittannië. In elk poepmonster dat ze analyseerden bevonden zich microplastics.

Soorten plastic
In totaal zijn er 9 soorten plastic in de ontlasting geïdentificeerd. De meest voorkomende soort was polypropeen (PP). Dat wordt onder meer gebruikt voor verpakkingen, plastic flessen en huishoudelijke apparaten. Ook polyethylene-terephthalate (PET) is vaak gevonden, wat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor petflessen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen.

Er zaten gemiddeld 20 stukjes plastic in 10 gram ontlasting. De grootte van de deeltjes varieerde tussen de 50 en 500 micrometer (1 micrometer is een duizendste millimeter). Om het in perspectief te plaatsen: alle deeltjes tussen de 100 nanometer (1 miljoenste deel van een millimeter) en 5 millimeter worden gedefinieerd als microplastics. Kleinere deeltjes worden nanodeeltjes genoemd.

Gezondheidseffecten
“We weten nog niet wat de effecten van microplastics op ons lichaam zijn, omdat het een vrij nieuw fenomeen is waar nog weinig onderzoek naar is gedaan,” zegt toxicoloog Jan Tytgat in het AD. “De grotere deeltjes verlaten ons lichaam via natuurlijke weg door onze stoelgang, maar die kleinste deeltjes zouden mogelijk door de darmwand tot bij onze weefsels kunnen terechtkomen.'' Het gaat daarbij voornamelijk om de nanodeeltjes.

In de Volkskrant zegt Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht: “De gevonden deeltjes zijn in dit onderzoek mogelijk te groot om in een cel door te dringen en schadelijk te zijn.” Volgens hem kunnen er op basis van dit onderzoek geen conclusies worden getrokken over de effecten op de menselijke gezondheid.

Oorzaak microplastics in voeding
De mens kan microplastics binnenkrijgen op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het eten van vis en andere zeedieren (6 van de 8 deelnemers hadden in de onderzoeksperiode vis of zeevruchten genuttigd). Volgens de onderzoekers komen er ook plastic deeltjes in ons voedsel door het verwerken en verpakken van voedselproducten. Zo zitten er bijvoorbeeld ook microplastics in het water in plastic flessen.

Uit een onlangs verschenen onderzoek van Greenpeace en de Universiteit van Incheon in Zuid-Korea blijkt dat er ook veel microplastics in zout kunnen zitten, vooral in zeezout, in het bijzonder uit Aziatische landen. Het Indonesische zout bevatte de meeste microplastics (meer dan 3000 deeltjes per 250 gram). Niet toevallig, want Indonesië wordt beschouwd als de tweede grootste plasticvervuiler ter wereld.
Dit artikel afdrukken