Dekken reclamemakers zich in tegen hun mogelijk schadelijke invloed op het gedrag van consumenten of moet de oorzaak voor vetbuik inderdaad buiten de voedingsindsutrie worden gezocht?
Een Engelse reclamemaker heeft in ieder geval duidelijk standpunt: graag, schaf de reclame af en je zult zien dat vetbuik gewoon doorgaat! Dan mag er daarna tenminste weer gewoon reclame worden gemaakt.
De negatieve invloed van reclame-uitingen wordt overschat, omdat reclame niet altijd een slechte invloed hoeft te hebben. Volgens Christopher Graham, baas van de Britse Advertising Standards Authority (ASA), wordt er in Groot-Brittannië te veel naar de reclame gekeken als oorsprong van de te dikke, te dunne, te veel drinkende en te veel gokkende Britten. Reclame krijgt hier steeds vaker de schuld van.
Volgens Graham is het echter zaak relativerend te kijken naar de problemen, omdat reclame niet altijd een negatieve invloed heeft op de maatschappij. Zo eten de Britten al vele jaren slecht. Daarnaast worden veel Britse kinderen met de auto naar school gebracht en voor sport is ook geen ruimte, omdat de sportvelden bij de scholen vaak verkocht zijn. Het logische gevolg is een grotere kans op overgewicht en obesitas. De ASA houdt de reclame bovendien in de gaten, maar alle opgelegde restricties hebben niet tot een vermindering van bijvoorbeeld het alcoholgebruik geleid. Volgens Graham moet er dan ook meer zelfregulering komen in de reclamewereld en bij de consument zelf. Eventuele restricties door de ASA komen de branche uiteindelijk alleen maar ten goede, omdat dan blijkt dat niet alleen reclame de boosdoener is.
bron: Adformatie, p. 34
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hoewel onuitvoerbaar vind ik Graham's voorstel uiterst verfrissend. Het past in de lijn van denken die in Nederland voedingsprof. Frans Kok hanteert: je moet het gewoon eens proberen ;-)
Even serieus: ik vermoed dat Graham gelijk heeft. Het probeleem zit niet in het feit dat er reclame gemaakt wordt, het gaat om de vraag welke reclame
Een reclameverbod helpt niet of nauwelijks, maar reclame is erg goed in het veranderen van hoe mensen over eten denken. Het kan positief worden ingezet. Zie bijvoorbeeld de pagina's lange communicatierichtlijnen van Heinz.
o.a.:
-When portraying eating occasions, the appropriate serving size should be utilized when showing what is being consumed or about to be consumed.
-Menu or snack selections should be shown in the context of a balanced and healthful variety of foods; over-consumption of individual foods must not be encouraged.
-Recipes utilizing Heinz products as ingredients should be healthful, with lower-calorie versions suggested where appropriate.
-Healthful active lifestyles — as opposed to sedentary activity — should be portrayed throughout product and brand communications.
Een betere wereld is allang in de maak.