Amerikaanse Intensive Care artsen zouden zware Covid-19 patiënten aansluiten op beademingsapparatuur en vervolgens de druk opvoeren om hun longen te openen en open te houden. Dat vertelt de New Yorkse arts Cameron Kyle-Sidell in een dramatische videoboodschap. “Maar”, zo zegt hij “de druk waarmee we op dit moment beademen kan de longen van de patiënten beschadigen. De Italianen kwamen 2 dagen geleden met een bericht dat wij de beademingsapparatuur verkeerd gebruiken. We moeten onze protocollen aanpassen.”

Foodlog deed navraag in Nederland.

Catherine de Jong, anesthesist en intensivist en voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, reageert geruststellend op de uitlatingen van de New Yorkse arts. Zij vertelt ons dat beademing met zo laag mogelijke druk al minstens 15 jaar de gewoonste zaak van de wereld is, niet alleen Nederland, maar in heel Europa. Zelf haalde ze haar Europese diploma als anesthesist in 1996 waar beademing met lage druk toen al praktijk was. Hooguit blaast een arts ‘met de hand’ de longen wat op om ruimte te maken, maar dat is zeker geen manier waarop de beademingsapparatuur staat ingesteld. Ze voegt toe: “beademingsapparatuur is niet voor niets zo moeilijk te maken. Ze hebben overdrukventielen die de druk die een patiënt bijvoorbeeld zelf door hoesten opbouwt, wegleiden. Zou dat niet gebeuren, dan hoest de patiënten zijn longen stuk.”

Hoe het verhaal dan toch in omloop komt vanuit de VS? Daarover kan De Jong geen uitsluitsel geven. Als het verhaal al klopt, vermoedt ze dat het meer zegt over het ziekenhuis en de stand van kennis daar, dan over de praktijk in de EU en Nederland.

Ook spraken we met jonge artsen die werken op de IC-afdeling van ziekenhuizen waar Covid-19 patiënten worden behandeld. We beschermen hun identiteit en noemen daarom hun namen en de ziekenhuizen waar zij werkzaam zijn niet. Ze bevestigen het merkwaardige ziektebeeld: lage saturatie terwijl de patiënten nog niet kortademig zijn. Eén van hen zei: "Ik heb meerdere patiënten met lage saturatie (83-85%) gezien die wel wat sneller adem haalden maar nog best wat konden praten. Je denkt dan eerst: goh, is m'n saturatiemeter nou stuk ofzo. Maar dat is het dan dus niet, de waardes kloppen echt. Dat maakt het ook lastig om de zieken er uit te halen voor ze helemaal instorten.”

Een andere jonge arts die Covid-19 patiënten behandelt in een Nederlands ziekenhuis reageert: “Niet beademen is echt geen optie hoor. Ik heb er nu 4 naar de IC gehaald. Die konden niet meer ademen. Kijk even naar deze video (vanaf minuut 10:00). Daar kun je zien dat die New Yorker iets heeft ontdekt wat de Europese vereniging van IC-geneeskunde allang weet. Dat heeft hij echt niet zelf uitgevonden. Maar ga niet zeggen dat ze doodgaan omdat we onder te hoge druk beademen. Wel is het waar dat we nog veel te weinig weten om Covid-19 goed te kunnen behandelen. We moeten nog heel veel ontdekken en leren, maar kijk eens wat al hebben geleerd in amper een maand.”


De Jong wil nog kwijt dat we beter kunnen kijken naar de prestatie die de Nederlandse ziekenhuizen leveren, terwijl ze de afgelopen decennia zijn gerund als een ‘koekjesfabriek’, zo efficiënt mogelijk en met zo weinig mogelijk voorraden. Heel anders dan in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar je ook kritiek op de zorg kunt hebben, doen we hier geen rampenoefeningen meer. Dat zou eigenlijk normaal moeten zijn en dat realiseren we ons nu hopelijk weer."


Dit artikel afdrukken