In de Ondertussen van donderdag 13 februari vallen mij deze berichten op:

- Wakker Dier vraagt EU-vicevoorzitter Frans Timmermans in actie te komen tegen de 'perverse subsidies' die de Europese Unie geeft aan campagnes voor vlees (RTL Nieuws). Volgens Wakker Dier is het EU-subsidiebeleid 'verouderd' en staat het "haaks op het Nederlandse beleid om het eten van vlees te ontmoedigen." In november kreeg de Europese pluimveeverwerkende industrie nog €4,4 miljoen toegekend voor een campagne die 2 jaar zal lopen in 6 landen, waaronder Nederland. Doel: meer mensen aanzetten om meer kip te eten.
In de Volkskrant‘ zegt consumptiesocioloog Hans Dagevos (WUR) dat het geld voor vleescampagnes - €60 miljoen de afgelopen 3 jaar - in het licht van het totale Europese landbouwsubsidiespektakel relatief weinig voorstelt op het Europese landbouwbudget van de EU van €59 miljard.
De nieuwe kipcampagne moet in elk geval duidelijk gaan maken dat Nederlandse kip zo gek nog niet is. Voor de Nederlandse kip gelden veel hogere standaarden qua milieu, gezondheid en dierenwelzijn dan voor 'plofkip' uit Thailand, Oekraïne of Brazilië. De Europese subsidie helpt om dat transparant aan de consumenten uit te leggen, zegt pluimveeverbond Nepluvi (de Volkskrant).

- dit jaar wil HEMA tien winkels openen in Mexico. Uiteindelijk moeten er zelfs 200 Mexicaanse HEMA's komen. Waarom Mexico? Vanwege de strategische ligging op het Amerikaanse continent en "de sterk groeiende middenklasse die voornamelijk uit gezinnen bestaat," zegt topman Tjeerd Jegen. HEMA is al lang geen oer-Hollands merk meer maar bezig met een transformatie tot wereldmerk. De 'alledaagse producten' zijn straks in 12 landen te koop (Algemeen Dagblad). En in Nederland bij de Jumbo. Er zijn zelfs al chips met rookworstsmaak en een Spaanse naam - patatas con sabor a salchicha ahumada - te koop bij de inmiddels internationale Hollandse Eenheidsprijzen MAatschappij

- bang voor GMO-soja in je vleesvervanger of sojadrink? Dat hoef je niet meer te zijn. In Twente maakte het bedrijf De Nieuwe Melkboer dit jaar 10.000 liter sojamelk van in Nederland geteelde sojabonen. De pioniers in nedersoja - van oorsprong melkveehouders overigens, dus melk maken is hen niet vreemd - probeerden hun melk vorige maand voor het eerst uit op een festival. De smaak en opschuimbaarheid vielen in de smaak. En dus staat het nu in Enschede op de kaart: cappuccino met sojamelk van eigen bodem (HetKanWel).

De Franse president Macron gaat de Mont Blanc, de hoogste berg van Europa, beschermen. De grootste gletsjer van Europa smelt in snel tempo en vervuilt nog sneller. Dat komt door de klimaatverandering, maar ook door de vele toeristen. Die laten jaarlijks zeker 2 à 3 ton vuilnis achter. Macron maakt van de berg een beschermd natuurgebied, gaat strenger controleren wie er wanneer de berg mogen beklimmen en meer en hogere boetes uitdelen (Algemeen Dagblad).
In de Himalaya doen de autoriteiten al langer hun best het fileverkeer op de hoogste toppen te regelen en klimmers hun eigen afval te laten opruimen. Maar tegen de door mensen veroorzaakte vervuiling hebben ze geen verweer. In het westen veroorzaakte vervuiling blijkt door de straalstroom in de atmosfeer gewoon op de Himalaya-toppen neer te slaan. IJsboringen van de op 13-na hoogste berg ter wereld (Shishapangma) laten zien dat vanaf 1780 al zichtbaar is dat ze in Groot-Brittannië kolen gingen stoken om de Industriële Revolutie aan de gang te krijgen (DailyMail).


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken