Wat eten foodloggers eigenlijk bij de lunch?
Zeven op de tien Nederlanders neemt zijn eigen lunch mee naar het werk en dan het liefst bruine boterhammen met kaas. Bij 90% komt er elke dag hetzelfde uit het broodtrommeltje en in 20% van de gevallen wordt dit achter het bureau opgepeuzeld. De Nederlandse lunchcultuur lijkt weinig opwindend. Onderzoek van bureau Marketresponse naar het Nederlandse lunchgedrag toont verder aan dat eenderde van ons een broodtrommel heeft. Mannen zonder trommel verpakken de bammetjes het liefst in aluminiumfolie, vrouwen liever in een zakje. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voedsel en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, besteedt geen enkel ander land zo weinig tijd aan de lunch. Ongezond is het echter niet, het is `hoogstens sociaal wat armoedig`. De nadruk ligt in Nederland veel meer op het avondeten en dat hangt samen met de werkcultuur en de kinderopvang, aldus Seidell. De kinderopvang is hier niet ver ontwikkeld, en met een fulltime arbeidsparticipatie van vrouwen van minder dan 10% komt dit ook niet van de grond.
Niettemin beginnen cateringbedrijven zoals Compassgroup steeds meer warme lunches te serveren bij bedrijven. Volgens Seidell eten mensen vaker warm tussen de middag, zodat zij `s avonds een broodje kunnen eten. Dit komt met name voor bij de hogere sociale klassen, waar gezinnen versnipperd zijn: beide ouders werken, de kinderen hebben veel naschoolse activiteiten en dus is er geen tijd voor een warme maaltijd.
bron: NRC next met dank aan MKB-net
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick, mijn sobere lunches komen voort uit mijn voedselintolerantie, natuurlijk at ik liever een bord pasta, maar helaas bij zakenlunches is het meestal onmogelijk om dieetvoorschriften bij de keuken erdoor te krijgen, dus houd ik het simpel. En ik drink geen wijn wanneer ik auto moet rijden, ook dat lijkt me een gezond principe. Vandaar de uitgebreide lunches tijdens vakanties in het buitenland, met bijbehorende siësta.
Het verontrustende is niet zozeer het belasting betalen zelf. We betalen nu veel belasting, maar het gaat niet heel slecht. Het verontrustende is het verantwoordelijk maken van de overheid voor meer en meer faciliteiten, zonder dat de gebruiker direct (mee)betaalt. Met die maaltijden ontstaat in feite een staatsopvoeding. Nee, we hebben het al. Er is al een ministerie van opvoeding.
De ouders worden als incapabel afgeserveerd, de kinderen gevolgd met een uitgebreid dossier over hun gedrag. Dat is verontrustend.
Dat was een onduidelijke vraag. Ik bedoel een modaal salaris, in Nederland iets van € 32.000,00 bruto...
Ik heb inderdaad geen kinderen. Is het nog mogelijk kinderen op te voeden met één salaris? Bijvoorbeeld manlief 3 dagen werken, vrouwlief 2 of andersom?
"Laat die kinderen cake eten." Ga jij eens herdertje spelen met je schaapjes in het Haagse Bos.