image

Wat eten foodloggers eigenlijk bij de lunch?

Zeven op de tien Nederlanders neemt zijn eigen lunch mee naar het werk en dan het liefst bruine boterhammen met kaas. Bij 90% komt er elke dag hetzelfde uit het broodtrommeltje en in 20% van de gevallen wordt dit achter het bureau opgepeuzeld. De Nederlandse lunchcultuur lijkt weinig opwindend. Onderzoek van bureau Marketresponse naar het Nederlandse lunchgedrag toont verder aan dat eenderde van ons een broodtrommel heeft. Mannen zonder trommel verpakken de bammetjes het liefst in aluminiumfolie, vrouwen liever in een zakje. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voedsel en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, besteedt geen enkel ander land zo weinig tijd aan de lunch. Ongezond is het echter niet, het is `hoogstens sociaal wat armoedig`. De nadruk ligt in Nederland veel meer op het avondeten en dat hangt samen met de werkcultuur en de kinderopvang, aldus Seidell. De kinderopvang is hier niet ver ontwikkeld, en met een fulltime arbeidsparticipatie van vrouwen van minder dan 10% komt dit ook niet van de grond.

Niettemin beginnen cateringbedrijven zoals Compassgroup steeds meer warme lunches te serveren bij bedrijven. Volgens Seidell eten mensen vaker warm tussen de middag, zodat zij `s avonds een broodje kunnen eten. Dit komt met name voor bij de hogere sociale klassen, waar gezinnen versnipperd zijn: beide ouders werken, de kinderen hebben veel naschoolse activiteiten en dus is er geen tijd voor een warme maaltijd.


bron: NRC next met dank aan MKB-net
Dit artikel afdrukken