Vanaf de oogst van 2017 voegen producenten van groenteconserven en supermarkten minder zout en geen suiker meer toe aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. Doperwten, wortels, de doperwten-wortel combinatie en jonge kapucijners worden zonder toegevoegde suiker en tot 25% minder zout verwerkt. Ook maïs bevat voortaan minder zout. Tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegde suiker verwerkt en bevatten eveneens minder zout. Ruim 40% van alle groenteconserven voldoet vanaf deze oogst aan de nieuwe normen die in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afgesproken zijn. Er zijn verder plannen voor de vermindering van zout en suiker in 'wintergroenten', receptuurproducten en appelmoes, meldt de VIGEF, de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#6 Gijs,
Dank je wel voor je reactie. Niet dat ik hier wat mee kan, maar ik snap het.
Sytske, die vertaling is lastig. Je moet dan precies het volume van de cellen kennen die kalium opnemen en ook van het lichaamsvocht dat natrium opneemt. Deze twee ionen gaan niet in dezelfde cellen zitten. De bloedconcentratie is dan in evenwicht met hetr natrium en kalium in de volumina waar deze ionen zitten.
Okee?
#3 Theo
Je hebt het over >> De zout-kalium verhouding in ons lichaamsstelsel dient 1:5 zijn <<
Bij een bloedtest kun je natrium en kalium laten testen. De gewenste waarden zijn dan:
voor natrium 135-145 mmol/l en voor kalium 3.5-5.0 mmol/l.
Hoe zou ik dit moeten vertalen naar zout-kalium verhouding?
Het laatste woord is daar nog niet over gezegd, Theo.
Over de verhouding kalium-zout is mij nog te weinig bekend; ik vind dat een complexe materie (heb jouw links nog niet gelezen, maar ga dat zeker doen. Dank daarvoor).
Ik ben wel met mijn neus op de feiten gedrukt, dat ik persoonlijk -waarschijnlijk levenslang- zoutarm moet eten (zoutloos zei de arts, wat natuurlijk je reinste kolder is en ook levensgevaarlijk kan zijn. Net als weer teveel vocht innemen.).
Sinds ik dat gebalanceerd & met nuchter verstand en al doende lerend, toepas voel ik wel lichamelijke verbetering.
Op grond daarvan heb ik mij ook in zoutgehaltes van e.e.a. verdiept en ik ben daar toch wel van geschrokken. Van eenzelfde product kan binnen merken aardig verschil zitten bijv.
Ik dacht zelf relatief verstandig met zout om te gaan, maar in de tussentijd was ik verslingerd aan drop, droge worst etc. en dat telde ik niet mee in het plaatje ;).
Ik denk dat er meer mensen als ik rondlopen en ik ben persoonlijk blij dat zout in de zomerconserven verminderd wordt. Nu de horeca nog.
Laat die maar schuiven Ria. Het voordeel voor het hart door zoutreductie wordt steeds meer betwijfeld. Het angstbeeld van zout dient nodig eens te worden bijgesteld. Onderzoek van al 18 jaar geleden, uit 2011 (link doet het niet plak deze maar http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735439 ) en een update uit 2014 waren al behoorlijk conclusive. Het in de mode zijnde verlagen van de zoutinname wordt ook geassocieerd met een verhoogd LDL en trichlyceriden niveau en een verhoogde sterfkans voor diabetici (die – als adviesstandaard – wordt voorgehouden hun zoutgebruik te verlagen).
Het moet maar eens afgelopen zijn met die oorlogsverklaring aan zout. Japanners zijn de grootste zoutslikkers en hebben zo’n beetje de hoogste levensverwachting. Weinig zout zorgt voor minder gevoeligheid in de lichaamscellen voor insuline. Er zijn ook aanwijzingen dat het bijdraagt aan depressiviteit.
Wat zelden of nooit genoemd wordt is het eetpatroon en het verschil tussen natuurlijk zout en het geraffineerde spul dat in al het fabrieksvoedsel zit. En in die veelal lollige zoutvaatjes bij de mensen thuis en de horeca weet er ook wel weg mee. De eerste is essentieel voor een goede gezondheid, de tweede kan die schade toebrengen.
Ook kan vochttoename best een gevolg van hyponatremia zijn. I.p.v. te veel zout is er dan ook te weinig. En dokter en diëtist maar hameren op zoutvermindering ‘en veel drinken is goed voor u’.
Het kalium niveau is juist van belang. Voor onderhoud van de juiste pH waarden, en het speelt een integrale rol in een normale bloeddruk. De zout-kalium verhouding in ons lichaamsstelsel dient 1:5 zijn. De meesten zitten op omgekeerd 2:1. Een disbalans van jewelste. Schippers hoor ik niet RIVM zwijgt ook! Fabrieksvoer bevat nauwelijks kalium en juist veel geraffineerd zout.