Visserijwereld schrijft dat SGP’er Elbert Dijkgraaf een motie heeft opgesteld voor het opheffen van het vangstverbod op wolhandkrab per 1 april 2013 op te heffen, desnoods met een consumentenwaarschuwing voor het bruine vlees uit het lijf. Dijkgraaf: "Wij houden niet van nationale koppen bovenop Europese regelgeving, en onze riviervissers hebben de wolhandkrab keihard nodig. Het is onbestaanbaar als je kijkt wat de binnenvissers al om de oren krijgen. De wolhandkrab is bovendien een exoot, miljoenen beesten vreten gaten in de Nederlandse grond. Laten we die alstublieft wegvissen".
Het huidige vangstverbod is sinds 2011 van kracht en houdt verband met de aanwezigheid van schadelijke stoffen, met name dioxine, in de krabben en in paling. Volgens een rapport van het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering van de NVWA kan de Europese norm van 6,5 picogram overschreden worden als mensen vaker dan twee keer per jaar wolhandkrabben eten.
Het risico zit 'm met name in het bruine vlees van de krab, dat vervuild kan zijn met dioxine tot waarden die 40 tot 100 keer boven de Europese norm voor het witte vlees liggen. Etikettering of waarschuwing alleen het witte vlees te eten zouden al helpen. Helaas eten Chinezen de wolhandkrabben meestal in hun geheel. Ook is het de vraag of zij zich veel van een waarschuwing zouden aantrekken. De vervuiling van de eigen, Chinese waterwegen brengt uiteindelijk ook maar betrekkelijk weinig opschudding teweeg. Bekend is bovendien dat de Nederlandse wolhandkrab schoner is dan de Chinese. Maar de Socialistiese Partij in onze Tweede Kamer is tegen. Kamerlid Henk van Gerwen noemt onze wolhandkrab 'giftig'.
Fotocredits: Eriocheir Sinensis, Christian Fischer
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ondanks de kamermeerderheid voor het intrekken van het vangstverbod, heffen minister Schippers en staatssecretaris Dijksma het verbod niet op. Zij vinden dat er sprake is van 'een onaanvaardbaar risico voor de consument' en dat etikettering onvoldoende garantie biedt om de consument te beschermen.
Wolhandkrab uit niet-vervuilde wateren (IJsselmeer) mag overigens wel gevangen en gegeten worden.
Bravo, Dijksma!
En merkwaardig dat VVD, CDA, PVV, SGP, ChristenUnie en 50PLUS het OK vinden om dioxinekrab te vangen en te laten consumeren.
"Gerard Schouw (D66) is opgelucht over deze uitkomst. 'Het is van de zotte dat onder meer de SGP, VVD en CDA een voorstel indienen dat een onaanvaardbaar risico is voor de gezondheid van consumenten. Gelukkig denkt de staatssecretaris daar net zo over en wordt ons verzoek om het vangstverbod voor de wolhandkrab in stand te houden, overgenomen.' "
Wat is er toch aan de hand? Nu lusten de Russen onze plofkip en "scharrel"eieren óók al niet meer!
Moet niet veel gekker worden: China lust Hollandse melk niet.
Zometeen willen ze onze vurrukkuluke dioxine-wolhandkrab en varkensoortjes óók niet meer!
De Kamer heeft besloten het vangstverbod per 1 april op te heffen, op basis van het argument dat 'de vangst van de krab essentieel is voor de toekomst van de binnenvisserij en de biodiversiteit', meldt NRC Handelsblad vandaag. Het volksgezondheidsargument haalde het dus niet, wel moet de consument door middel van een sticker gewezen worden op de mogelijke dioxines in het krabbenvlees.