Het Financieele Dagblad publiceerde afgelopen week eigen onderzoek naar de betaaltermijnen van supermarkten. Op grond van openbare jaarverslagen stelt de krant vast dat in een periode van 7 jaar de Nederlandse supermarkten 2 tot 4 keer zo laat zijn gaan betalen.

De Nederlandse voedselverwerkende industrie, verenigd in de FNLI, laat weten dat het steeds verder oprekken van betalingstermijnen onwenselijk is en tegen het belang van de levensmiddelenindustrie en haar ketenpartners indruist. De FNLI is bang dat de huidige Europese wetgeving die in 2013 van kracht is geworden (Richtlijn Betalingsachterstand) voor Nederland averechts uitwerkt. "De vastgelegde 60-dagentermijn is een verslechtering geweest ten opzichte van de Nederlandse norm", vindt de FNLI. Door een deel van de markt is die termijn opgepakt als voorwendsel om vooral niet meer eerder te hoeven betalen.

In het verleden zijn er al de nodige discussies over betaaltermijn geweest. De Britse verwerker Two Sisters (moeder van het Nederlandse kipverwerkende bedrijf Storteboom) wilde in 2014 zijn leveranciers zelfs op 134 dagen zetten. Toen bekend werd dat ook in Nederland vermoedelijk betaaltermijn van 120 dagen gelden, maakten FrieslandCampina, Heineken en Jumbo zich sterk voor betaling van kleine verwerkers binnen 4 weken.
FNLI - FNLI reactie op nieuws over betalingstermijnen - FNLI
  • Deel
Druk af