De Nederlandse vissersvloot, die normaliter in het weekend aan wal blijft, vist vanaf vandaag in de Waddenzee en kustzone op de ronddobberende spullen uit de verloren 270 containers van MSC Zoe. Dat meldt Pim Visser van VisserijNed, op LinkedIn.

"Vissers wilden graag wat doen, maar het was onduidelijk wat er mocht en kon, de situatie is niet overal even veilig omdat de locaties van de containers nog niet bekend zijn en ook zijn er vragen rond de aansprakelijkheid. We hebben snel en hard gewerkt om op korte termijn dit plan op te zetten", aldus visserijorganisatie VisNed in NH Nieuws. Daarvoor is nauw samengewerkt met instanties als de Kustwacht, de NVWA en het ministerie van LNV. "Normaal mogen viskotters niet in het weekend het water op. Daar gelden strenge regels voor. Maar voor deze schoonmaakactie wordt een oogje dichtgeknepen. Er wordt morgen immers niet op vis, maar op vuilnis gevist." Vanochtend vroeg voeren 17 schepen uit vanuit Harlingen en Lauwersoog, aldus Visser.

Het nieuws van MSC Zoe en de toxische lading die onze kusten bereikt, wordt op de voet gevolgd door de wereldpers waaronder de New York Times.






nws.nl - Vissers staan te trappelen om containerafval uit zee te vissen
  • Deel
Druk af