Sporten kan op heel veel verschillende plekken en in veel verschillende vormen. Het Brancherapport Sport vatte al die mogelijkheden samen en evalueerde het sportaanbod in Nederland.

De ogenschijnlijk eenvoudigste vorm van sportbeoefening vindt plaats in de vrije ruimte, zonder tussenkomst van een sportaanbieder. Wandelen, hardlopen en wielrennen groeiden de afgelopen jaren in populariteit. Om deze vormen van ongeorganiseerde sport te beoefenen heeft Nederland ruim 11.000 kilometer wandelpaden, 37.000 kilometer fietspaden en 36.000 hectare recreatiegebieden in de openbare ruimte.

Uiteraard kunnen deze en andere sporten ook in verenigingsverband worden beoefend. Dan vallen zij onder ‘georganiseerde sport’. Uit het rapport blijkt dat Nederlanders tegenwoordig minder vaak kiezen voor georganiseerde vormen van sporten. Nederlanders zijn liever ‘klant’ dan ‘lid’, omdat ze dan minder verplichtingen hoeven aan te gaan. Het aantal sportverenigingen is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven, terwijl het aantal commerciële sportaanbieders (ook wel ‘anders-georganiseerde sport’) is toegenomen. Hieronder vallen bijvoorbeeld sportscholen en zwembaden, maar ook bootcamp en yoga.

Ondanks het grote en diverse sportaanbod dat Nederland biedt, geeft 24% van de Nederlanders aan dat zij nooit sporten.
AD - Brancherapport sport: sportbranche in Nederland groeit en verandert
Reageer
  • Deel
Druk af