Nederland staat al jaren aan de top van Europa voor wat betreft de duurste driegangenmenu's. Restaurantbezoekers zijn in ons land verreweg het duurst uit binnen West-Europa. Dat lijkt nu eindelijk wat verandering aan in het komen te zijn, constateert het Foodservice Instituut Nederland.
Toch blijft de positionering van de Nederlandse horeca- en supermarktprijzen ten opzichte van andere Europese landen relatief hetzelfde. Terwijl supers en speciaalzaken gemiddeld 3% goedkoper zijn dan het Europese gemiddelde, blijft de horeca nog altijd 15% duurder.
Driegangenmenu's rond de 18 euro
"Nu kun je ook in Nederland al prima driegangendagmenu’s vinden voor rond de 18 euro. Dat was vier jaar geleden bijna ondenkbaar", zegt FSIN-directeur Jan-Willem Grievink in Out-of-Home Shops. FSIN presenteerde bij de Horecava een aantal rapporten met kencijfers over de Nederlandse horeca.
Continue klantenbinding
De recente prijsdaling kan volgens Grievink toegeschreven worden aan... een verbeterde dagindeling. Succesvolle horecabedrijven "weten ook in de ochtend, tussen de middag, tijdens de theepauze en voor de avondmaaltijd gasten aan zich te binden." Dat maakt hun vaste kosten beter goed zodat ze hun prijzen kunnen verlagen.
Fotocredits: 'Noordermarkt Amsterdam, Eetcafé Winkel 43', FaceMePLS
Dit artikel afdrukken
Toch blijft de positionering van de Nederlandse horeca- en supermarktprijzen ten opzichte van andere Europese landen relatief hetzelfde. Terwijl supers en speciaalzaken gemiddeld 3% goedkoper zijn dan het Europese gemiddelde, blijft de horeca nog altijd 15% duurder.
Driegangenmenu's rond de 18 euro
"Nu kun je ook in Nederland al prima driegangendagmenu’s vinden voor rond de 18 euro. Dat was vier jaar geleden bijna ondenkbaar", zegt FSIN-directeur Jan-Willem Grievink in Out-of-Home Shops. FSIN presenteerde bij de Horecava een aantal rapporten met kencijfers over de Nederlandse horeca.
Continue klantenbinding
De recente prijsdaling kan volgens Grievink toegeschreven worden aan... een verbeterde dagindeling. Succesvolle horecabedrijven "weten ook in de ochtend, tussen de middag, tijdens de theepauze en voor de avondmaaltijd gasten aan zich te binden." Dat maakt hun vaste kosten beter goed zodat ze hun prijzen kunnen verlagen.
Fotocredits: 'Noordermarkt Amsterdam, Eetcafé Winkel 43', FaceMePLS
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Da's veel meer dan 18 euro, Otto. Voor 25 euro eet ik ook verrukkelijk in een geweldige Brasserie in de binnenstad van Utrecht. Een leukere plek dan een Toekan, eerlijk gezegd (hoop dat ik je niet beledig).
De Toekan restaurants hebben een prima 3 gangen menu met 3 keuzes uit het voorgerecht-hoofdgerecht en nagerecht voor € 25,00.
Drie gangen voor 18 euro? Ook in de grote steden en op aantrekkelijke locaties? Waar en wat krijg je daarvoor? Junkfood of echt eten?
Ik ken welgeteld één eetcafé in de periferie van Rotterdam met een redelijk smakelijk maar niet erg fantasierijk driegangen-keuzemenu. Kleine porties 17,95, normale porties 24,95.