Daarnaast worden de meerkosten van de boeren niet gedekt uit de toeslag die zij voor 1*BLK-eieren van hun handelaar ontvangen. De afnemers winnen bij deze ontwikkeling,vooral financieel. De belangenbehartigers zijn van mening dat pluimveehouders moeten leveren wat de markt vraagt, maar dan wel verantwoord en FAIR TRADE.
De NVP ziet graag dat de primaire sector vertegenwoordigd wordt in het bestuur van Stichting Beter Leven Keurmerk, zodat de voorwaarden van het keurmerk goed afgestemd worden met pluimveehouders, vakmensen die dagelijks de dieren verzorgen en hun bedrijf runnenOmschakeling naar 1*BLK, met oog voor haalbaarheid en welzijn
Zes jaar na het Europese verbod op de traditionele legbatterijen worden leghennenhouders al weer geconfronteerd met de volgende stap die enorme investeringen op de bedrijven vergt, namelijk een overdekte buitenuitloop om onder het 1* BLK nog eieren aan de grootste Nederlandse supermarktformules te mogen leveren. In 2018 hebben Jumbo en Albert Heijn besloten geen scharreleieren meer in hun assortiment te gaan voeren. Plus verkocht al een aantal jaren alleen nog eieren van kippen met minimaal 2* BLK. Dat maakt dat het voor steeds meer pluimveehouders onmogelijk om nog eieren voor de Nederlandse consument te produceren.
Met name aan pluimveehouders met scharrelhennen wordt sinds een aantal weken gevraagd om te schakelen naar 1*BLK. Dat betekent vooral een investering in maximale groepsgrootte van 6.000 dieren, een Wintergarten (overdekte uitloop), daglicht, afleidingsmateriaal (strobalen en pikstenen) en het verstrekken van graan. Relatief nieuwe scharrelstallen met up to date techniek inzake klimaat, emissies en welzijn, worden bij de ombouw naar 1*BLK geconfronteerd met allerlei uitdagingen o.a. op gebied van stalklimaat.
Vanwege de aanbouw van de Wintergarten kan het ventilatiesysteem niet langer goed functioneren. Ook zuur is dat bedrijven die al eerder hebben geïnvesteerd in het vrije uitloopsegment, momenteel gevraagd wordt om te schakelen naar 1*BLK. De NVP vindt de snelle omschakelingen die elkaar opvolgen onwenselijk voor een toekomstbestendige verduurzaming van de eiersector en roept ketenpartijen op hierover open en eerlijk in overleg te treden.
Gevoel van ‘boertje pesten’ moet worden voorkomen
Binnen 1*BLK worden allerlei eisen gesteld ten aanzien van de bedrijfsvoering. Niets mis mee, zolang ze op een goede manier bijdragen aan dierenwelzijn. En daar gaat het mis, doordat pluimveehouders niet vertegenwoordigd zijn in het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming worden aan de uitvoering van regels eisen gesteld die suboptimaal zijn voor de diergezondheid en het welzijn. Door leghennenhouders in de sector wordt dit ervaren als ‘boertje pesten’.
Het is bijvoorbeeld onzinnig om te eisen dat pluimveehouders dagelijks door de stal lopen om handmatig graan te strooien. Het argument: dan zien ze dagelijks hun kippen. Dat is natuurlijk onzin, een pluimveehouder controleert iedere dag meermaals hoe het met zijn dieren gaat. Zij vertegenwoordigen immers zijn broodwinning. Gezond pluimvee is de basis voor plezierig werken en een rendabele bedrijfsvoering.
De NVP ziet graag dat de primaire sector vertegenwoordigd wordt in het bestuur van Stichting Beter Leven Keurmerk, zodat de voorwaarden van het keurmerk goed afgestemd worden met pluimveehouders, vakmensen die dagelijks de dieren verzorgen en hun bedrijf runnen.
Dat de eierhandel binnen BLK is aangewezen als ketenregisseur is een weeffout, die de (inkomens)positie van de pluimveehouder in de keten mogelijk verder verzwakt. Het is zaak dat BLK zich hierover buigt samen met de sector, we moeten af van de race naar laagste prijsLeveren wat de markt wenst, maar wel FAIR TRADE
Veel scharrelpluimveehouders wordt ‘het mes op de keel gezet’, bij de omschakeling naar 1*BLK. Dat betreft ook jonge boeren, die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in verduurzaming, waar de bank een afzetcontract voor de eieren vereist. Zonder contract voor hun scharreleieren komen ze mogelijk in de knel. Het is prima om te leveren wat de markt vraagt, maar de wijze waarop dat nu gebeurt is ongewenst en onverantwoordelijk.
'Kostprijs 1*BLK stijgt met ruim 0,40 eurocent per ei; contracten dekken de meerkosten amper'
Ontwikkelingen moeten rekening houden met de investeringscyclus van een bedrijf en de investeringen moeten kunnen worden terugverdiend. En daar schort het aan, de contractvoorwaarden voor 1*BLK zijn onvoldoende om de benodigde investeringen terug te verdienen. De NVP heeft door WUR laten uitzoeken welk effect de omschakeling naar 1*BLK heeft voor een scharrelbedrijf. De kostprijs stijgt met ruim 0,40 eurocent (viertiende cent) per ei bij een afschrijvingstermijn van 10 jaar, deze meerkosten worden amper vergoed, al helemaal niet bij een dalende NOP-notering [de eierprijsnotering, red]. Dat de eierhandel binnen BLK is aangewezen als ketenregisseur is een weeffout, die de (inkomens)positie van de pluimveehouder in de keten mogelijk verder verzwakt. Het is zaak dat BLK zich hierover buigt samen met de sector, we moeten af van de race naar laagste prijs.
Dat afnemers en BLK geld verdienen aan deze nieuwe trend staat haaks op het hetgeen we als maatschappij nastreven, ook volgens het regeerakkoord. Een eerlijk inkomen voor pluimveehouders en beloning voor geleverde extra (verduurzamings)inspanning, FAIR TRADE in eigen land is wat de NVP nastreeft. De mogelijkheden die de politiek sectoren daarvoor geeft zijn nog zeer beperkt, waardoor BLK wel een toeslag op o.a. eierencontractueel kan afspreken, maar dit voor de boeren vanwege de mededingingswet blijkbaar nog steeds niet mogelijk is. De NVP roept minister Schouten en de politiek op om haast te maken met mogelijkheden om Nederlandse boeren een eerlijke prijs te betalen voor alles wat zij op verduurzamingsvlak extra doen en leveren.
UPDATE, 19:00 uur: In reactie #3 is de problematiek die Hennie de Haan aan de orde stelt kort samengevat.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
pps in de hongerwinter 1944 was het zelfgebouwde (met burenhulp) bedrijf van mijn opa - nu monument - levensreddend voor een aantal stedelingen, hun kinderen, die lange tochten ondernamen - zonder woekerprijzen te vragen... vaak gratis. (net zoals er een onzichtbare kelder was gebouwd in een kas voor onderduikers... nooit een medaille voor gekregen... maar ja die (Georgische) onderduikers werden later alsnog gefusilleerd toen ze tijdens het geallieerde offensief tevoorschijn moesten komen.... mijn 88 jarige moeder kan er nog steeds om huilen... en, heel indrukwekkend, kwam ik in Georgië families tegen met niet teruggekeerde verwanten uit Nederland, die een Nederlands boek hierover - over Texel - in bezit hadden )
Zonder eigen agrarische sector waren die levens er niet meer geweest. Extreem voorbeeld.... dat echter ook naar minder extreme niveaus vertaalbaar is.
Henric van der Krogt : verschillende argumenten zijn denkbaar (en kunnen deels misschien ontzenuwd worden). bijv:
- i.h.a.: vinden het we belangrijk een eigen agrarische sector te hebben waarbij boeren een goed bestaan hebben? (het een kan niet zonder het andere) Het hieronder geschetste ei verhaal is ook breder toepasbaar.
- willen we die sector zoveel mogelijk kunnen 'verduurzamen'? innovatief te zijn hierin, vanuit de grote kennis die we bezitten en met de WUR e.a. ontwikkelen? Waarvan het Kipster ei een mooi voorbeeld, met een veel meer lokaal gesloten cyclus en geen lange afstand import van GM soja/mais - die verschillende niet-duurzame aspecten kent.
De negatieve rol van agrarische systemen in/op ecosystemen en dierenwelzijn/ humane gezondheid - samenhangende factoren - moet verbeterd worden. Als dat hier niet kan en in België wel.... dan liever import uit België. Maar ei-transport over 2000 km afstand? Na 6000 km transport van het veevoer?
(ps ik denk met weemoed terug aan de grotendeels zelfvoorzienende gemengde bedrijven van mijn grootouders, die prima konden rondkomen zonder rijk te zijn... maar wel rijk in - harde - levensvervulling :( (waarvan ik gelukkig als logerend/ meewerkend kind een portie van mee kreeg... inclusief een zelf geraapt (in de zeer ruime 'scharrel' kippenschuur met deels 1e verdieping en laddertjes... mijn opa experimenteerde graag... eerder 4 sterren, ook al kwamen deze kippen nooit buiten) zachtgekookt niet GM gevoerd ei bij het half om half zuurdesem met de beste roomboter)
- wordt de bijdrage aan het BNP vervangen door andere zaken? Of kost het alleen maar uitkeringen, kapitaalvernietiging en niet afgeloste leningen - die op andere manier betaald moeten worden door de maatschappij?
- wat zijn de mogelijke implicaties van import(afhankelijkheid) uit(van) het buitenland op milieu impact, kwaliteit en prijs? (denk alleen al aan de veel hogere salmonella incidentie bij Spaanse eieren - die ik niet zou durven gebruiken voor mijn zelfgemaakte mayo....)
Waarom zouden anderen dan direct betrokkenen (de hele eierketen) het belangrijk vinden dat eieren voor de Nederlandse markt ook in Nederland geproduceerd worden?
pps een beetje fel geschilderd omdat er zoveel zaken een rol spelen ;) .... maar deze zaak hoort bij de fundamenten van wat gaande is in de hele economie. De boeren, burgers en buitenlui?
ps nu weer de volgende grootschalige privatisering van overheidsaandelen in Eneco. De gevolgen kennen we al. Kortstondig gewin voor het overheidsbudget - en langdurig toenemende kosten voor de burger op termijn. Deel van hetzelfde soort 'liberale' geldstromensysteem. Alles moet dubbel en dwars terug betaald worden... en gaat richting Bahama's. (even ervan afgezien dat de overheid hiermee een belangrijk stuk controle op de energiemarkt uit handen geeft... en voor 2019 heeft Eneco nog de - ver uit - laagste tarieven voor 'groene' energie)