De totale landbouwexport komt in 2020 naar schatting uit op het nieuwe record van €95,6 miljard: €68,3 miljard export van Nederlandse makelij en €27,3 miljard wederuitvoer. De export leverde naar schatting €41,9 miljard exportverdiensten op voor de Nederlandse economie. Inclusief landbouwgerelateerde goederen gaat het om €105,4 miljard exportwaarde en €46,1 miljard exportverdiensten.

Volgens het CBS daalde het volume van de landbouwexport licht en is de groei van de exportwaarde te danken aan een stijging van de exportprijzen. De waarde van de landbouwexport van Nederlandse makelij kromp 0,6%; dat de waarde van de totale landbouwexport toch groeide, komt door een toename van de wederuitvoer van landbouwgoederen (5,1%). Door de coronacrisis is de raming met meer onzekerheid omgeven dan in eerdere jaren.

Exportwaarde
Het belangrijkste exportproduct in euro's zijn bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten (€9,5 miljard). De sierteeltexport had het in de eerste maanden van de coronacrisis heel lastig, maar herstelde zich in de maanden erna. De exportwaarde van vlees - na de sierteelt het meest geëxporteerd - kromp met 3% (€8,7 miljard). Ook zuivel en eieren (-4%) en groenten (-3%) kenden een exportkrimp. De export van fruit groeide met 11%, vooral door de wederuitvoer.

Bestemmingen
Duitsland blijft de belangrijkste landbouwexportbestemming voor ons land, 26% van de export (€24,6 miljard) gaat er naar toe. Dat is 4% meer dan in 2019. Naar de volgende exportbestemmingen op de lijst kromp de export: België (-2%) , het Verenigd Koninkrijk (-3%) en Frankrijk (-2%). Van de Nederlandse landbouwexport gaat 67% naar de EU-markt.

China klom in 2020 naar de vijfde plaats in de rangschikking van belangrijkste landbouwexportbestemmingen met een aandeel van 4%. De waarde van de landbouwexport naar China steeg met 24% van €3,1 miljard (2019) tot €3,8 miljard. De geëxporteerde goederen zijn met name varkensvlees en babymelkpoeder.

Landbouwgerelateerde goederen
De belangrijkste landbouwgerelateerde goederen in de Nederlandse export zijn landbouwmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie. De export hiervan lag 4 tot 5% lager in 2020, de exportwaarde 0,6% lager dan in 2019. De export van kasmaterialen groeide met 19%, met name door de toename van de export van deze materialen naar het Verenigd Koninkrijk. De export van meststoffen nam met 9% af.

In de publicatie De Nederlandse agrarische sector internationaal beschrijven Wageningen Economic Research en het CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de ontwikkelingen in de Nederlandse handel in landbouwgoederen met het buitenland, zowel de import als de export, tot en met de eerste ramingen voor 2020.

De publicatie beantwoordt vragen zoals: welke landbouwgoederen importeert en exporteert Nederland het meest en waar zit de grootste groei? Naar welke bestemmingen gaan en uit welke herkomstlanden komen de landbouwgoederen? Betreft de export wederuitvoer of Nederlandse makelij en hoe zit het met de onderliggende volume- en prijsontwikkelingen? En hoeveel verdient Nederland eigenlijk aan de export van Nederlandse landbouwgoederen? De publicatie gaan tenslotte ook uitgebreid in op actuele handelsonderwerpen: Brexit, agrologistiek en –transport en de rol van Nederland in de EU-intrahandel.
Dit artikel afdrukken