Het Duitse private investeringsfonds JAB (Joh. A. Benckiser) is in gesprek met DE Master blenders 1753, het moederbedrijf van Douwe Egberts. JAB zou geïnteresseerd zijn in een overname, melden verschillende bronnen. JAB heeft in korte tijd meerderheidsbelangen verworven in de Amerikaanse koffieketens Peet's Coffee & Tea en Caribou Coffee. Analist Tom Muller zegt in de Telegraaf: "Benckiser zet duidelijk in op synergie-effecten tussen deze drie koffiehuizen. Dit moet je echt als strategische zet zien."

De onderhandelingen zijn volgens Douwe Egberts nog in een pril stadium. JAB zou op dit moment een due diligence uitvoeren. Het openingsbod ligt op 12,75 euro per aandeel (inclusief dividend), waarmee JAB 7,6 miljard euro op tafel zou leggen voor DE Master Blenders. De prijs van het aandeel DE Master Blenders schoot gisteren met 25 procent omhoog waarmee een groot deel van premie in het bod van JAB opgeslokt werd.

DE Master Blenders is vorig jaar ontvlochten uit het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee, een operatie die vorig jaar juli werd afgerond met een eigen beursnotering in Amsterdam. Sinds de beursgang heeft JAB al een belang van ruim 15 procent opgebouwd in DE. Met de overname zou JAB de directe concurrent van Nestlé worden, het grootste bedrijf in de wereldwijde koffie-industrie, die ruim 35 miljard dollar bedraagt.

JAB is eigendom van de steenrijke Duitse familie Reimann, die ook belangen heeft in Reckett Benckiser (Calgon, Clearasil, Dettol) en parfumhuis Coty (Davidoff, Joop!). De familie is wars van publiciteit en laat de bedrijven in haar portefeuille besturen door externe managers.

Fotocredits: thatblog
Dit artikel afdrukken