Nederland huisvest de nodige kippen, met name in het grensgebied met België. Daarom hebben Nederlandse pluimveehouders zorgen over het laagpathogene H3-vogelgriepvirus dat inmiddels op 38 pluimveebedrijven is aangetoond.

België heeft besloten de dieren niet te ruimen. “Hierdoor blijft er veel virusproductie in de regio. Er zijn wel best wat besmette koppels geruimd, maar dit gebeurt alleen als ondernemers dit zelf besluiten”, zegt voorzitter Eric Hubers van de Nederlandse koepelorganisatie LTO/NOP. “We moeten er alles aan doen om het virus niet hier te krijgen. Bovenaan staat biosecurity. Het blijft een heel gevaarlijke situatie.”

LTO/NOP wil weten welke dierverplaatsingen er zijn geweest vanuit de besmette regio in het zuidwesten van België naar Nederland. Die gegevens zijn tot nu toe weinig duidelijk. De Nederlandse pluimveeorganisaties hebben gevraagd om data uit het Europese registratiesysteem Traces te mogen inzien, maar hen werd toegang tot die gegevens geweigerd.

Er is geen garantie dat er geen dieren naar Nederland komen vanuit de regio waar besmettingen zijn, zegt Hubers. “We hebben wel de indruk dat daar niet roekeloos mee omgesprongen wordt”, zegt hij. Hij hoopt dat iedereen zijn verstand gebruikt en kan op dit moment verder weinig meer doen voor zijn achterban.
Boerderij - LTO/NOP: alles aan doen om LPAI niet te krijgen
Reageer
  • Deel
Druk af