Nederlandse en Duitse consumenten letten bij de aankoop van pluimveeproducten op dierenwelzijn, maar willen ook dat boeren goed beloond worden. Zo'n 7 op de 10 consumenten zijn bereid meer te betalen voor kippenvlees en eieren als vleeskuikens en leghennen meer ruimte krijgen en boeren beter worden betaald.
Die conclusies trekt ABN AMRO Bank uit een onderzoek onder Nederlandse en Duitse consumenten. Duitsers zijn de belangrijkste consumenten van Nederlandse eieren en kippenvlees.
Supermarkten volgen de houding in de samenleving en kiezen voor een diervriendelijk aanbod. De consumptie van kip en eieren zal de komende jaren naar verwachting toenemen omdat kippen de meest duurzame dieren zijn om gezonde eiwitten te leveren.
ABN Amro ziet in de ontwikkelingen brood voor de Nederlandse pluimveehouderij op voorwaarde dat boeren weten hoe ze op de markt moeten inspelen en meer geld weten te vragen voor het duurdere product. Alleen al door het prijsopdrijvende schaarste-mechanisme van blijvende vraag bij een teruglopend aanbod.
Rabobank zei vorige week dat de prijzen voor kip op korte termijn hoe dan ook zullen stijgen. Dat is een gevolg van een afname van de productie bij een hogere vraag. Door uitbraken van vogelgriep, hoge voerprijzen en verschuiving naar concepten met lagere bezetting verwachten de economen van Rabobank dat de productie van kippenvlees dit jaar 2 tot 3% lager uitvalt dan vorig jaar. Omdat de economie weer aantrekt en mensen weer gaan reizen en met de auto op pad gaan, neemt echter de vraag naar dierlijk eiwit onderweg toe. In niet-corona tijden wordt 25% van de kip buitenshuis gegeten.
Nederland loopt voorop
Volgens ABN Amro bevindt de Nederlandse pluimveehouderij zich in de top als het gaat om de overgang naar diervriendelijke stallen. Inmiddels leeft 90 procent van de leghennen niet meer in hun bewegingsvrijheid sterk beperkende kooien. Het Europese gemiddelde ligt op 52 procent.
Het aandeel ‘biologische’ leghennen in Nederland groeit tot 10 procent van het totale aanbod; dat van ‘vrije uitloop’ hennen zal in 2025 naar een kwart stijgen, voorziet ABN AMRO.
De bank denkt dat het aandeel pluimveevlees met een Beter Leven-Keurmerk zal toenemen van 5 tot 10 procent in 2021 naar 60 tot 80 procent in 2025. Dat kan echter alleen als boeren voldoende ruimte hebben om een buitenuitloop te realiseren. Niettemin verwacht ABN Amro dat nieuwe stallen voor vleeskippen de Nederlandse productie met 15 tot 25 procent laten dalen. Door stikstofmaatregelen kan dat nog wat meer worden.
De bank maakt zich ondanks de vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn, zorgen over de duurzaamheid van deze ontwikkelingen. “Het aantal dieren zal flink afnemen", zegt Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO. "Maar de grotere aandacht voor dierenwelzijn heeft óók een keerzijde. Meer beweging is goed voor het dier, maar minder goed voor het milieu. Dat komt omdat het een hoger voerverbruik en een hogere CO2-voetafadruk tot gevolg heeft. De sleutel voor verlaging van de CO2- uitstoot ligt mede in de gebruikte grondstoffen voor pluimveevoer." Volgens Berntsen kan de Nederlandse mengvoerindustrie de pijn verzachten door geen voer uit akkerbouw in de dieren te stoppen, maar zoveel mogelijk gebruik te maken van reststromen uit de keten voor humane voeding zodat de milieu-impact beperkt blijft. De consument moet zich echter realiseren dat welzijns- én reststroomkip duidelijk duurder wordt.
Wij zouden zelfs willen toevoegen dat reststromen op een goed moment op zijn zodat duurzame kip een productietop heeft waarover producenten niet heen kunnen gaan. De schaarste die daardoor aan kippenvlees en eieren ontstaat, kan een goede basis worden voor een hoge marktprijs.
Dit artikel afdrukken
Supermarkten volgen de houding in de samenleving en kiezen voor een diervriendelijk aanbod. De consumptie van kip en eieren zal de komende jaren naar verwachting toenemen omdat kippen de meest duurzame dieren zijn om gezonde eiwitten te leveren.
ABN Amro ziet in de ontwikkelingen brood voor de Nederlandse pluimveehouderij op voorwaarde dat boeren weten hoe ze op de markt moeten inspelen en meer geld weten te vragen voor het duurdere product. Alleen al door het prijsopdrijvende schaarste-mechanisme van blijvende vraag bij een teruglopend aanbod.
Rabobank zei vorige week dat de prijzen voor kip op korte termijn hoe dan ook zullen stijgen. Dat is een gevolg van een afname van de productie bij een hogere vraag. Door uitbraken van vogelgriep, hoge voerprijzen en verschuiving naar concepten met lagere bezetting verwachten de economen van Rabobank dat de productie van kippenvlees dit jaar 2 tot 3% lager uitvalt dan vorig jaar. Omdat de economie weer aantrekt en mensen weer gaan reizen en met de auto op pad gaan, neemt echter de vraag naar dierlijk eiwit onderweg toe. In niet-corona tijden wordt 25% van de kip buitenshuis gegeten.
Nederland loopt voorop
Volgens ABN Amro bevindt de Nederlandse pluimveehouderij zich in de top als het gaat om de overgang naar diervriendelijke stallen. Inmiddels leeft 90 procent van de leghennen niet meer in hun bewegingsvrijheid sterk beperkende kooien. Het Europese gemiddelde ligt op 52 procent.
Het aandeel ‘biologische’ leghennen in Nederland groeit tot 10 procent van het totale aanbod; dat van ‘vrije uitloop’ hennen zal in 2025 naar een kwart stijgen, voorziet ABN AMRO.
De bank denkt dat het aandeel pluimveevlees met een Beter Leven-Keurmerk zal toenemen van 5 tot 10 procent in 2021 naar 60 tot 80 procent in 2025. Dat kan echter alleen als boeren voldoende ruimte hebben om een buitenuitloop te realiseren. Niettemin verwacht ABN Amro dat nieuwe stallen voor vleeskippen de Nederlandse productie met 15 tot 25 procent laten dalen. Door stikstofmaatregelen kan dat nog wat meer worden.
Meer beweging is goed voor het dier, maar minder goed voor het milieuDuurzaamheidszorgen
De bank maakt zich ondanks de vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn, zorgen over de duurzaamheid van deze ontwikkelingen. “Het aantal dieren zal flink afnemen", zegt Pierre Berntsen, Directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO. "Maar de grotere aandacht voor dierenwelzijn heeft óók een keerzijde. Meer beweging is goed voor het dier, maar minder goed voor het milieu. Dat komt omdat het een hoger voerverbruik en een hogere CO2-voetafadruk tot gevolg heeft. De sleutel voor verlaging van de CO2- uitstoot ligt mede in de gebruikte grondstoffen voor pluimveevoer." Volgens Berntsen kan de Nederlandse mengvoerindustrie de pijn verzachten door geen voer uit akkerbouw in de dieren te stoppen, maar zoveel mogelijk gebruik te maken van reststromen uit de keten voor humane voeding zodat de milieu-impact beperkt blijft. De consument moet zich echter realiseren dat welzijns- én reststroomkip duidelijk duurder wordt.
Wij zouden zelfs willen toevoegen dat reststromen op een goed moment op zijn zodat duurzame kip een productietop heeft waarover producenten niet heen kunnen gaan. De schaarste die daardoor aan kippenvlees en eieren ontstaat, kan een goede basis worden voor een hoge marktprijs.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Harry van den Burg : met schapen zijn al experimenten, onder verhoogde zonnepanelen. Bevallen uitstekend. Kippen is ook een goed idee.... net als kippen in de boomgaard (komt de waardevolle kippenmest meteen op haar plek terecht, en wordt de bodem 'bewerkt').
ps zolang een groot deel van het voer blijft bestaan uit GM soja en mais, zal je nooit van 'duurzaam' kunnen spreken
pps ik hoor niemand over schapenteelt als alternatief voor runderen.... maar heb hier ook geen kennis van. (behalve dat ik schapenkazen en wol heerlijk vind ;). Misschien dat een runderbedrijf kan omschakelen op zonnepanelen met schapen erbij? (en mogen die schapen op de heiden nog wel als je alleen naar methaan emissies kijkt?.. misschien moeten we alle dierlijk leven maar afschieten met dit als allesbepalende norm)
Frank Luttels, ik vind dat een intrigerend inzicht. Misschien wel net zo verhelderend als het Yara-stuk van Jos Hugens. Jij weet nogal wat over kippen, zou jij daar niet eens een slag naar willen slaan? Hoeveel "duurzamer" is het voer van de reststroom-kip, hoeveel meer (in CO2 etc etc) kost dat van de batterij-hen (of ander "onduurzaam" alternatief), en hoeveel duurder ben je uit in duurzaamheid als je de reststroomkip vaker moet vervangen?
#9 Gerdine, een kip die een reststromen rantsoen krijgt gaat (veel) eerder naar de slacht dan een reguliere legkip die het dieet krijgt dat hij nodig heeft, hoe verhoudt dit zich op de duurzaamheidsladder?
Je zou ook kunnen zeggen dat de kip juist duurzamer wordt. Duurzaam betekent volgens mij of iets op de lange termijn vol te houden is. En of iets volhoudbaar is, hangt dat niet helemaal af van de politieke en maatschappelijke keuzes die we maken? Waarom alleen kijken naar milieu-impact? Heeft landschapskwaliteit, werkplezier van de boer, goed dierwelzijn, wens van de consument ook niet alles te maken met of een systeem op de lange termijn is vol te houden?
Dank je, Frank. Je zou het bijna eens gaan worden met de Britten over Europese wetgeving... Geen "dubbelgebruik" van uitlopen???